Tekst objavljen: 06.10.2022 14:10        


Nakon što je Nemačka nedavno podržavila najvećeg nemačkog uvoznika gasa Uniper, neki slični potezi se očekuju i u Sloveniji. Ova zemlja će, verovatno, uskoro nacionalizovati neke od energetskih kompanija, kako bi obezbedila stabilno snabdevanje energentima. To bi, nezvanično, trebalo da bude podrška poslovanju Geoplina

Slovenci prave plan za nacionalizaciju glavne gasne kompanije LjubljanaSkupština akcionara Geoplina će o tome raspravljati u oktobru, nakon što od Petrola bude dobila informacije o poslovanju. Naime, Petrol ima 74,34 odsto vlasničkog udela u Geoplinu, a država 25,01 odsto. U državnoj kasi je pripremljeno 750 miliona evra za dokapitalizaciju energetskog sektora.

- Sasvim je moguće da ćete u bliskoj budućnosti, sledećeg meseca, čuti da će i Slovenija nacionalizovati neku kompaniju. Ne zato što mi to želimo, već zato što je to naša sledeća opcija u rešavanju energetske situacije“, rekao je slovenački premijer Robert Golob u Skupštini.

Ekstremna mera

U tržišnoj ekonomiji nacionalizacija nije dobra ideja, poručuju iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), kritikujući tu akciju. Prema rečima generalnog direktora Aleša Cantaruttija, ovakva ekstremna mera je prikladna samo pod određenim uslovima.

„Govorimo o privremenoj nacionalizaciji na neko vreme, kada se suočavamo sa velikom krizom, kada treba da obezbedimo adekvatna sredstva da bi sistemska kompanija opstala. Razumeli bismo to, naravno, uz jasan nacrt i obećanje kako će se zemlja nakon toga povući čak i iz potencijalno nacionalizovanog društva“, kaže Cantarutti.

Održavanje poslovanja Geoplina bi, verovatno, trebalo da bude povezano i sa njegovom vlasničkom strukturom, smatra ekonomista Anže Burger. Pored državnog udela od 25 odsto, većinski vlasnik Geopline je Petrol, sa 73 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Spasavanje Petrola

„Ovde se više radi o spasavanju Petrola, da se nekako ograniči šteta samo na Geoplin, pa kada država bude preuzela Geoplin, da se problemi sa likvidnošću ne prenesu i na Petrol”, ocenjuje Burger.

Slične mere su usvojene i u Nemačkoj i Francuskoj. Nemačka je tako podržala najvećeg uvoznika plina -Uniper, a najavila je i nacionalizaciju VNG-a u okviru Securing Energi for Europe. Francuska bi trebalo da podrži energetskog giganta EDF.

Centralni igrači

Geoplin će biti jedan od centralnih igrača koji će, zajedno sa stubovima elektroenergetskog sistema, Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) i Gen Energie biti sistemski operater u oblasti električne energije i gasa.

Veletrgovci gasom Geoplina će zajedno sa HSE i Gen Energijom dobiti i državnu garanciju za obaveze po osnovu izvršenja naloga na tržištu električne energije ili za kupovinu gasa van EU, radi obezbeđivanja adekvatne likvidnosti. Gornja granica depozita za Geoplin je 400 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
energetska kriza nacionalizacija petrol slovenija slovenija ljubljana geoplin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana