Zvanični kurs Evra za dan 18.06.21. :: 117.5673 rsd
Tekst objavljen: 18.11.2019 11:10        


U trenutku kada, po zvaničnim podacima, beleži neviđeni rast zaposlenosti, Srbija je prva u Evropi po procentu zaposlenih koji rade kraće od tri meseca

Srbija prva u Evropi po broju zaposlenih na manje od tri meseca

Prema istraživanju "Indikatori dostojanstvenog rada u Srbiji", Sarite Bradaš i Marija Reljanovića, radnici angažovani na kratko vreme čine 10,1 odsto zaposlenih u našoj zemlji, prenosi Danas.

Prema istom istraživanju, taj procenat je od 2017. godine znatno porastao - sa 4,6 odsto na 10,1 odsto. I procenat radnika zaposlenih na određeno vreme je veći od proseka EU i u istom periodu je porastao sa 18,8 na 22,7 odsto.

Istraživanje je pokazalo da je polovina od ukupnog broja zaposlenih u sigurnom radnom odnosu, kao i da mere suzbijanja sive ekonomije nisu dale rezultate jer je broj radnika u sivoj zoni povećan za trećinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada se zna da 600.000 neformalno zaposlenih i 130.000 samozaposlenih u poljoprivredi ne ostvaruje socijalnu zaštitu, ne čudi podatak da je svaki deseti radnik u Srbiji u riziku od siromaštva, baš kao i svaki treći samozaposleni, prenosi Danas.

"Povećanje zaposlenosti o kojoj vlast govori, vidi se samo u njenoj statistici kojom žele da se pohvale", kaže Mario Reljanovic, jedan od autora ovog istraživanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ugovor na određeno vreme srbija prva u evropi mario reljanović rad na određeno istraživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana