Tekst objavljen: 14.06.2024 14:10        


Više od 11.000 kandidata učestvovalo je u istraživanju “Talent X” koje sprovedeno tokom marta

Šta je najvažnije kandidatima za posao kod novog poslodavca?


Tokom marta 2024. godine sprovedeno je “Talent X” istraživanje poželjnosti poslodavaca i percepcije brenda poslodavaca na tržištu radne snage u Srbiji putem platformi “Infostuda”, uključujući sajtove “Poslovi Infostud” i “Startuj Infostud”.

Više od 11.000 kandidata učestvovalo je u istraživanju, s ciljem identifikacije najpoželjnijih poslodavaca prema mišljenju ispitanika, kao i razumevanja faktora koji čine jednog poslodavca atraktivnim, šta kandidati očekuju od poslodavaca u procesu selekcije, definisanja uslova zaposlenja i tokom radnog angažmana.

Prema mišljenju ispitanika, najpoželjniji poslodavci u Srbiji su Koka-kola, NIS i Boš. Na listu 20 najpoželjnijih plasirale su se i kompanije (po abecednom redu): A1 Srbija, Aerodrom Beograd, Aer Serbija, Atlantik Grupa, Bambi, Banka Intesa, Britiš Amerikan Tobako Kontinental, Delta Holding, DM drogerije markt, EPS / Elektroprivreda Srbije, IKEA, Lidl, Telekom Srbija, Filip Moris, Simens i Jetel.

-Rezultati istraživanja pružaju korisne informacije ne samo kandidatima koji su u potrazi za zaposlenjem, već i kompanijama koje žele da unaprede svoje radno okruženje i privuku najtalentovanije stručnjake. Istraživanje “Talent X” pruža dublji uvid u faktore koji čine vrhunsko iskustvo zaposlenih, što je ključno za uspeh na konkurentnom tržištu - navodi Miloš Turinski, iz “Infostuda”.


Kada se govori o atributima koji čine atraktivnog poslodavca, finansijski stabilno poslovanje ostaje najvažniji atribut, a njegov značaj je porastao sa 68 odsto na 77 odsto.

-Kandidati traže poslodavce koji uspešno odolevaju trenutnoj krizi, jer to garantuje sigurnost posla.

Aspekt kulture poslodavca koji je dobio na značaju je vrednovanje doprinosa zaposlenih uspehu kompanije. Uspeh koji zaposleni postignu treba biti prepoznat i proslavljen - dodaje on.

Kandidati smatraju da lideri koji rukovode poslovanjem treba da poštuju svoje saradnike i cene njihove veštine.

Značaj balansa privatnog i poslovnog života porastao je sa 51 odsto na 61 procenat Iako neki poslodavci ukidaju ili modifikuju fleksibilne oblike rada, kandidatima ovaj aspekt postaje sve važniji, sa porastom značaja sa 42 odsto na 51 odsto.

Ispitanici smatraju da je mogućnost napredovanja kroz hijerarhiju ključna. Atraktivni poslodavci omogućavaju zaposlenima da steknu znanja i veštine koje će im omogućiti dugoročnu zapošljivost. Fer sistem nagrađivanja ostaje imperativ broj jedan. Kandidati očekuju da budu nagrađeni u skladu sa ostvarenim rezultatima, a važnost ovog atributa iz godine u godinu raste.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poslodavci u srbiji posao novi posao poslodavci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana