Tekst objavljen: 29.01.2020 10:15        


Od 1. februara počinje puna primena novog pravilnika o agencijskom poslovanju. Dok u resornom ministarstvu veruju da će to obezbediti veću zaštitu putnika, vlasnici agencija, pre svega onih malih, kažu da će zbog novog pravilnika morati da stave ključ u bravu ili će nastaviti da rade kao subagenti, a ne organizatori putovanja

Šta novi Pravilnik o turističkim agencijama donosi putnicima?

Na osnovu broja putnika koje su imale prošle godine, novim pravilnikom, agencije se svrstavaju u četiri grupe. Svaka grupa imaće različit iznos garancija putovanja i depozita.

Prvoj grupi pripadaju agencije koje su imale hiljadu putnika, drugoj one do pet hiljada, trećoj do deset hiljada i u četvrtoj su one najveće agencije, sa preko deset hiljada turista. Resorno ministartvo je izašlo agencijama u susret omogućivši im da obavezni depozit iz kojeg se obeštećuju putnici ne bude mrtav kapital.

Direktor JUTE Aleksandar Seničić napominje da su agencije dobile mogućnost da sada iznosi depozita od dve i po, pet, sedam i po hiljada i deset hiljada evra za najveće agencije bude faktički operativan depozit koje će agencije koristiti tokom meseca.

"Na kraju meseca treba da imaju taj iznos na svom računu kao garanciju da nemaju finansijskih problema", dodaje Seničić. Ukazuje da će to pospešiti naplatu potraživanja koja su takođe bila veliki problem u turističkoj privredi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Poskupljenje osiguranja preliće se na džepove putnika

Prošlog leta nekoliko agencija je bankrotiralo. To je donelo mnogo problema celoj branši, ne samo što se tiče ugleda. Naime, procenjujući turističke agencije kao rizične partnere, osiguravajuće kuće su im povećale cenu polise.

"Osiguravajuće kuće su podigle cene za oko 30 odsto što će se odraziti u svakom slučaju malo i na naše poslovanje, a verovatno jedan deo troškova treba da prenesemo i na putnike", navodi Žika Trakić iz kragujevačke agencije "Holidej".

Agenti kažu da su novim pravilnikom naročito ugrožene male porodične agencije sa dvoje, troje zaposlenih.Milica Began iz agencije "Nitravel" iz Niša napominje da su monge male agencije prešle isključivo na subagenturu, više nisu organizatori putovanja. One su te svoje programe radile bolje od svih onih velikih agencija za koje mi svi znamo, dodaje Beganova.

Na turizam kao najranjiviju privrednu granu najpre se odraze sve svetske prilike i neprilike. Tako je koronavirus obustavio sva turistička putovanja u Kinu. Dušan Anastasov iz beogradske agencije "Big blu" kaže da druge destinacije još uvek nisu trpele zbog koronavirusa.

"Tako da za sada je stanje redovno, samo se u Kinu ne ide u narednom periodu", dodaje Anastasov. Prisećajući se epidemija virusa SARS-a od pre nekoliko godina, agenti kažu da je za normalizaciju putovanja u zemlju u kojoj se virus pojavio, najčešće potrebno pola godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pravilnik o poslovanju turističkih poskupljenje osiguranja turizam novi pravilnik turističke agencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana