Tekst objavljen: 28.05.2021 14:55        


Državna izdvajanja za poljoprivredu rastu iz godine u godinu i za samo četiri godine veća su 50 odsto. Prošle godine pokrenuto kao pilot projekat, rivolving finansiranje pokazalo se uspešnim posebno kao model za individualna gazdinstva, kojima su potrebna manja sredstva. Prvi korisnici već vraćaju beskamatne pozajmice i Fond se puni za nove korisnike

Šta rivolving finansiranje znači za poljoprivrednike?

Sem nadmorske visine, čistog vazduha i netaknute prirode, za pčelara Dragana Kolakovića ostalo nije baš idealno. Prihodi skromni, a ulaganja u povećanje pčelinjih društava velika, pa za drugo ne preostane.

Zbog toga mu pozajmica koju je dobio preko projekta Fondacije Ana i Vlade Divac, opštine Čajetina i uz podršku USAID-ovog projekta za konkurentnu privredu, mnogo znači.

"Pre sam radio ručnom vrcaljkom, pa kada radite vi morate da okrećete ramove, to je već izdangubljeno vreme, treba puno ljudi da poslužuje. E, zahvaljujući ovoj donaciji, ja sam poručio jedan sto za otvaranje, centrifugu koja ima 24 rama radijalna u kojoj se ne okreću ramovi", kaže Kolaković.

Pozajmice su većinom 200.000 dinara, a najviše su iskorišćene za kupovinu stoke i protivgradnih mreža za maline.

"Novac se u vidu podsticaja daje poljoprivrednicima koji imaju obavezu da u roku od tri godine bez ikakve kamate ili interesa ova sredstva vrate u fond kako bi drugi poljoprivrednici iz te opštine mogli da koriste ova sredstva", ističe Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlada Divac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Katarina Murić iz Zlatiborskog "Eko Agrara" napominje da će ta sredstva ove godine biti iskorišćena na sličan način.

"Mi još nismo odlučili striktno da li će te investicije biti vezane za biljnu ili za životinjsku proizvodnju ili će biti kao prošle godine mešovito, kako je kome trebalo", izjavila je Murićeva.

Poljoprivrednici mogu da konkurišu i za druga podsticajna sredstva, kao što su subvencije opštine koje su bespovratne, čime automatski umanjuju iznos koji treba da vrate u fond.

"Očekujemo da u narednim godinama svaka opština dodatno povećava sredstva u tom fondu. Takođe, stvara se mogućnost da i neki drugi donatori ukoliko žele mogu da ulože u taj fond i da znaju da će na jedan transparentan način ta sredstva otići za jednu vrlo dobru nameru, namenu i za povećanje konkurentnosti poljoprivrede u toj opštini", ističe Miroslava Panić iz USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Posle Čajetine u projekat se uključuju i Vranje, Svrljig i Prijepolje, a čim se ugovori potpišu u junu, poljoprivrednicima tih opština na raspolaganju će biti više od 10 miliona dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rivolving finansiranje sredstva za poljoprivredu poljoprivreda poljoprivredni krediti poljoprivrednici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana