Tekst objavljen: 19.10.2021 10:55        


Za samo mesec dana cena peleta skočila je za trideset odsto - za tonu sada treba dati i 260 evra. Na stovarištima ga gotovo i nema jer se sve što stigne odmah proda. Velika je potražnja i za ogrevnim drvetom, kubik je skuplji u proseku za 500 do 1000 dinara. Zašto je pelet ovoliko skup i šta se događa na tržištu čvstog ogreva

Šta se dešava  na tržištu ogreva? Pelet za mesec dana poskupeo 30%


Više je razloga za poskupljenje ali generalno enegetska kriza ali i kriza drvne industrije povukli su i cene čvrstog ogreva. Na stovarištima kažu da za cene posebno peleta gotovo niko ne pita sada pitaju samo da li ga ima. A sve što stigne već je plaćeno i odmah se vozi na adrese kupaca.

Profesor šumarskog fakulteta Branko Glavonjić rekao je za RTS da je nagli rast potražnje u poslednje tri nedelje doveo do nestašice peleta. Naveo je da 100.000 domaćinstava se greje na pelet, kao i drugi objekti od javnog značaja, zato je Srbija lider u potrošnji peleta u regionu i Jugoistočnoj Evropi.

"Potrošnja se kreće oko 350.000 tona na godišnjem nivou. Najveći broj damaćinstava se snabdeo peletom u predsezoni od sredine marta do sredine avgusta, kada se pelet mogao kupiti po ceni od 190. evra, a za najkvalitetniji bilo je potrebno izdvojiti do 200 evra", naveo je Glavonjić.

Prema njegovim rečima, oni koji su planirali da se od ove godine greju na pelet krenuli su na stovarišta krajem septembra i u prvoj nedelji oktobra i to je dovelo do pražnjenja stovarišta.

Istakao je da su naredne dve nedelje ključne i to je poruka proizvođačima u Srbiji da se normalizacija snabdevanja može očekivati u naredne dve tri nedelje.

"Naši proizvođači isporučuju gotovo celu svoju proizvodnju domaćem tržištu. Izvoz ide samo u okolne zemlje ka trgovcima sa kojima imaju višegodišnje ugovore", kaže Glavonjić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Napomenuo je da je Srbija atraktivno tržište za brojne trgovce, a uvoz na godišnjem nivou se kreće između 40.000 i 50.000 tona, a u prvih osam meseci uvezeno je 37.000 tona , što je značajno više nego što smo izvezli drvnog peleta.

"Nema razloga za zabrinutost i paniku, peleta će biti dovoljno, samo malo strpljenja i situacija će se brzo normalizovati", kaže profesor šumarskog fakulteta.

Kada je reč o kvalitetu, Glavonjić demantuje da se u Srbiji nalazi nekvalitetan pelet, 70 odsto domaće proizvodnje ostvaruju proizvođači koji imaju sertifikovanu proizvodnju i njihov proizvod se kontroliše od strane ovlašćenih laboratorija iz EU i niko sebi neće da dozvoli da izgubi sertifikat.

"Onih 30 odsto peleta koji nije pod sertifikatima i onaj koji se uvozi ne isključujem da neke partije peleta nisu na nivou kakav bi trebalo da bude, ali ne možemo pojedinačne slučajeve generalizovati", rekao je Glavonjić.

Smatra da drvna industrija nije u krizi, potražnja za drvnim gorivom je trenutno veoma visoka svuda pa i u našem regionu, pa je to razlog što su cene visoke.

Savetovao je potrošače da nabavljaju pelet u predsezoni kada je pelet značajno jeftiniji i da prilikom nabavke pogledaju više stovarišta i uporde cene.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nestašica peleta cena peleta ogrev pelet branko glavonjić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana