Tekst objavljen: 24.02.2022 13:40        


Situacija na istoku Evrope, zategnutost između Rusije i Ukrajine ovoga puta se neće, kao pre desetak godina, negativno odraziti na snabdevanje Srbije prirodnim gasom jer se mnogo toga izmenilo

"Stabilno snabdevanje preko balkanskog toka, cena gasa se ne menja do juna"

Naime, na domaće tržište prirodni gas iz Rusije sada stiže iz drugog pravca, a Srbija ima i podzmeno skladište gasa. Da podsetimo, pre desetak godina ka Srbiji je gas stizao preko Ukrajine, nakon što je prekinuto snabdevanje Evrope, Srbija ostala potpuno bez prirodnog gasa, a potom ga nabavljala iz podzemnih skladišta u Evropi.

Po rečima predsednika Skupštine Udruženja za gas Vojislava Vuletića, snabdevanje Srbije prirodnim gasom iz Rusije je redovno, a ka našoj zemlji ovaj energent stiže Balkanskim tokom.

- Naša zemlja ima dovoljno prirodnog gasa, a sve količine stižu iz Rusije gasovodom Balkanski tok, čiji je kapacitet 15 milijardi kubika godišnje, a na našem tržištu godišnje se potroši oko 2,2 milijarde kubika - kaže Vuletić. - Zbog sadašnje situacije na istoku Evrope ne treba očekivati nikakve poremećaje u snabdevanju našeg tržišta prirodnim gasom, a važno je i to što u podzemnom sladištu u Banatskom Dvoru ima oko 150.000.000 kubika našeg gasa.

Sadašnja cena do kraja juna

Da sporazum/ugovor o sadašnjoj ceni prirodnog gasa za Srbiju važi do početka juna, rekao je i generalni direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović.

Po njegovim rečima, 60 posto količina košta 270 dolara za 1.000 kubnih metara, dok se ostatak kupuje od Rusa po berzanskoj ceni, a od trgovaca po ceni većoj za proviziju. On je ukazao da će uskoro početi pregovori s Rusima o novom gasnom ugovoru, za koji se nada da će biti zaključen na najmanje 10 godina. On nije precizirao kolia će biti nova cena 1.000 kubika gasa, ali je procenio da bi ona mogla biti barem 30 posto niža od sadašnje tržišne cene gasa.


On ukazuje da Srbija ima ugovoreno snabdevanje prirodnim gasom do kraja maja ove godine.

- Tada ističe važeći ugovor o snabdevanju našeg tržišta prirodnim gasom iz Rusije, a do tada važi i sadašnja cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara. Nakon toga moraće da se potpiše novi ugovor o snabdevanju i očekujem da će ponovo biti dugoročni ugovor - kaže Vuletić.

On ističe da je najbolje da se potpiše dugoročni ugovor i to s pouzdanim isporučiocem - “Gaspromom” jer se time obezbeđuju najbolji uslovi.

- One zemlje koje nemaju ili nisu imale poptisane dugoriočne ugovore o snabdevanju gasom iz Rusije sada moraju da plaćaju visoku cenu za prirodni gas, koja je sada oko 950 dolara za 1.000 kubika. Pre nekoliko meseci cena je bila i viša od 1.000 dolara, a kako sada stoje stvari, mogla bi biti i viša od toga jer je bilo najava iz Rusije da bi 1.000 kubika moglo koštati i oko 2.000 dolara - kaže Vuletić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dakle, snabdevanje našeg tržišta je redovno i izvesno, a izvesno je i da će, nakon grejne sezone, prirodni gas u Srbiji biti skuplji. Koliko - teško je reći. Po Vuletićevim rečima, kolika će biti cena gasa za Srbiju od juna, veoma je teško predvideti. Naime, on je istakao da se to još i moglo uraditi dok se cena gasa izračunavala korišćenjem naftne formule, ali se sada ne može reći da li će se tako i dalje raditi ili će se cena formirati na berzi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stabilno snabdevanje gasom gas snabdevalje gasom balkanski tok cena gasa vojislav vuletić dušan bajatović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana