Tekst objavljen: 19.05.2023 14:35        


Tražnja za kupovinom ne jenjava. Rastu i cene, tek u retkim opštinama i gradovima padaju, ali postoje i faktori koji značajno podižu vrednost nekretnina i koji nisu u direktnoj vezi sa lokacijom

Stan na ovom spratu u zgradi je skuplji i do 20%


Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate popisa 2022. Ocena je da stanovi u Srbiji imaju u proseku 74,7 kvadrata. Agenti, ipak tvrde da je malo stanova po želji potencijalnih kupaca. Tvrde i da Srbi najčešće kupuju stan sa oko 70 kvadrata u proseku, a dodaju i da se razlikuju i želje i uskusi, te da je i danas prilikom kupovine i dalje važna spratnost.

Iskustva agenata govore da je najbolje posedovati stan na 2. spratu.

"Takve nekretnine mogu koštati i do 20 odsto više nego ostale u zgradi, koje su na "problematičnijem spratu". Razloga je više", kaže beogradski agent Marko.

Dakle, i prvi i treći se slabije kotiraju, iako su zlatna sredina u zgradi od četiri ili pet spratova. Argumenti za drugi sprat istovremeno su brojni od toga da je do stana lako doći bez lifta, do toga da ste blizu izlaza, ali i dovoljno daleko da vam prašina i buka ne dopire direktno sa ulice, piše Blic.

Na kom spratu kupiti stan pitanje je na koje se različito gleda iz više uglova. Nije isto da li su u pitanju mlađi ili stariji ljudi, bolesni ili zdravi, porodice sa malom decom ili bez, ljudi koji kupuju stan sad i ne misle da ga menjaju do kraja života. Još je mnogo faktora koji utiču na pitanje "kupiti stan na ovom ili onom spratu" ali izdvaja se i lokacija, spremnost da se plati više ili manje, i tako dalje....

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Istina jeste da svaka roba ima svog kupca i da se nalazi kupac i za stan u soliteru na 10. spratu, ali i za stan na 1. ili 2. spratu.

Stanovi u sredini su bolji i zbog izolacije, nekako ste "ušuškani" među komšijama na svaki način, pa je zimi toplije, a leti hladnije, a to znači i manje komunalije i troškove struje.

Takođe, lepši je pogled sa terase na drugom nego na prvom spratu i bolja je osvetljenost.

S druge strane, nekako je najmanje poželjno potkrovlje i prvi sprat. U potkrovlju zna biti i hladno i vruće u zavisnosti od goba godine, zna i da prokišnjava, najčešće do vrata nema lifta...

Prvi sprat, pak, mnogi izbegavaju jer često imate osećaj da su na ulici "i da im prolaznik vidi šta imaju u tanjiru" . Prvi sprat je na udaru i zbog lopova, ali i zbog buke i prašine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stanovi zgrade cena stana u odnosu na sprat cena stanova lokacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana