Tekst objavljen: 09.01.2024 14:10        


Do sada smo navikli da stanove koji se prodaju po cenama od oko milion evra (pa naviše) vidimo samo u Beogradu, ali to više nije slučaj

Stanova za milion evra ima i izvan Beograda


To pokazuje i primer Novog Sada, gde je trenutno oglašeno pet takvih stanova. Ima još najmanje 14 luksuznih nekretina, površine od oko 100 kvadrata, čija se cena približava milionu.

Glavna vest u godini za nama bile su visoke kamatne stope za stambene kredite i vrtoglavo skupi stanovi u novogradnji, što je na tržištu nekretnina dovelo do stagnacije, odnosno manje prodatih stanova.

Kriza je svakako pogodila najveće tržište nekretnina u našoj zemlji – Beograd, ali procene stručnjaka pokazuju da je situacija loša i u Novom Sadu, gde je promet tokom prošle godine opao za više od 40 odsto.

Međutim, uprkos tome, i na novosadskom tržištu javljaju se ekstremni primeri cena stanova o kojima prosečni građani, najblaže rečeno, mogu samo da sanjaju.

Naime, prema pisanju novosadskog Dnevnika, i porеd zatišja u prodaji nekretnina, u Novom Sadu jе za višе od milion еvra u prodaji pеt stanova, a nalazе sе na Grbavici, u Ulici Cara Dušana i na Bulеvaru oslobođеnja.

Osim toga, u oglasima se mogu naći nekretnine koje se prodaju po cenama od oko 700.000 evra. Rеč jе o novogradnji, luksuznim stanovima koji imaju višе od 100 kvadrata, nalazе sе u užеm cеntru grada, a jеdan jе na Limanu čеtiri.

Miloš Mitić iz agencije „City expert“ kaže za Nova.rs da Novi Sad jeste drugo najveće tržište nekretnina u našoj zemlji, pa ovakvi primeri i ne iznenađuju previše.

„To mi nije neko iznenađenje, s obzirom da je tržište tamo aktivno i da se cene kvadrata u novogradnji kreću i preko 3.000 evra“, kaže sagovornik Nova.rs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dodaje da je Novi Sad kao takav zanimljiv programerima koji imaju dobru platežnu moć, ali da je i sve više ruskih državljana koji žele da kupe nekretninu.

„Novi Sad je ruskim državljanima u poslednje vreme zanimljiviji čak možda i više nego Beograd. To je bilo i pre nego što je došlo do rata u Ukrajini. Sa tolikom tražnjom, ne iznenađuju ovakvi primeri“, kaže Mitić.

Podvlači da Novi Sad luksuzne nekretnine može da ponudi, kako u centru, tako i u okolini.

„Luksuzne nekretnine uglavnom kupuju preduzetnici, a dosta su zainteresovani i bosanski državljani, ali i gastarbajteri“.

Sagovornik Nova.rs podseća da poslednji podaci pokazuju da je Novi Sad u poslednjem kvartalu 2023. godine beležio najveći pad prodaje nekretnina u celoj zemlji, i to više od 35 odsto u odnosu na godinu pre.

„Najveći pad prodaje bio je u starogradnji, tu i očekujemo uskoro neku korekciju cena naniže, dok su cene u novogradnji takve kakve jesu“, zaključuje Mitić.

Prema poslednjim podacima, kvadrat stana u starogradnji u Novom Sadu košta 2.695 evra, dok cena kvadrata u novogradnji iznosi u proseku 3.000 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi sad cena nekretnina stanovi novi sad tržište nekretnina u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana