Tekst objavljen: 07.07.2024 12:00        


Da bi se kineski juan koristio globalnije, valuti je potrebno više "primena" kao što su deonice i obveznice, rekla je Boni Čen, izvršna direktorka kompanije "Hong Kong Exchanges and Clearing Limited"

Status juana kao rezervne valute sve bolji, ali ovi problemi su i dalje tu


Peking je dugo hvalio svoje ambicije za povećanjem globalne upotrebe kineskog juana - takođe poznatog kao "renminbi" ili "RMB" - na međunarodnom finansijskom tržištu gde je američki dolar dominantna valuta. Američke sankcije Rusiji također su povećale pritisak na neke zemlje da imaju alternative američkoj valuti.

Čen je, govoreći tokom sastanka Svetskog ekonomskog foruma "Letni Davos" u Dalianu u Kini, primetila da ljudi drže valutu za trgovinu ili, što je još važnije, kao skladište bogatstva.

"Nećemo samo zadržati hrpu RMB-a i staviti ih na ovaj bankovni račun", rekla je. "Želite imati obveznice, želite imati deonice itd."

“Jedan od naših strateških imperativa [je] promenjen kako bismo bili sigurni da nastavljamo proizvoditi više sigurnosnih proizvoda denominiranih u RMB-u,” rekao je Čen, “tako da investitori širom sveta zapravo mogu videti više aplikacija RMB-a i moći koristiti one kao medij za pohranjivanje bogatstva u obliku RMB-a.".

Prošle je godine HKEX najavio program "Dual-Counter" koji ulagačima omogućuje trgovanje hartijama od vrednosti uvrštenim na berzu u Hong Kongu u hongkonškim dolarima ili kineskim juanima.

U značajnom koraku prema internacionalizaciji juana, Međunarodni monetarni fond je 2015. najavio da će sledeće godine dodati juan u svoju korpu rezervnih valuta.


U finansiranju trgovine juan zauzeo treće mesto

Juan je bio četvrta najaktivnija valuta za globalna plaćanja po vrednosti u svibnju, čineći gotovo 4,5% takvih transakcija, prema međubankarskoj mreži za razmenu poruka SWIFT. Američki dolar imao je gotovo 48 posto udela.

U finansiranju trgovin juan je zauzeo treće mesto s oko 5,1% u maju, prema SWIFT-u. evro bio je nešto veći na 5,6%, dok je američki dolar dominirao s gotovo 85% udela, pokazuju podaci.

Fred Hu, osnivač, predsednik i izvršni direktor "Primavera Capitala", rekao je na istom panelu u utorak da će internacionalizacija juana verovatno trajati duže nego što mnogi očekuju, uprkos povećanoj količini izjava iz Pekinga.

Dok je Kina najveća trgovačka nacija i ima velike financijske centre, "nismo tako veliki, tako duboki kao SAD", rekao je Hu. "Osim što je naš kapitalni račun takođe zatvoren, nije u potpunosti konvertibilan, [što] također na neki način [koči] internacionalizaciju renminbija."

Razvoj više investicijskih proizvoda denominiranih u kineskim juanima takođe zahteva sazrevanje lokalnog finansijskog sektora. Deo toga uključuje sofisticiraniju bazu investitora.

Strpljivo ulaganje

Čen je istakla da je tokom godišnjeg finansijskog foruma Lujiazui u Šangaju prošle sedmice gotovo svaki razgovor s najvišim čelnicima uključivao izraz "strpljivo ulaganje".

Izraz se pojavio u službenim saopštenjima za podsticanje dugoročnog ulaganja umesto kratkoročnih špekulacija.

"Strpljenje proizlazi iz učenja kroz volatilnost tržišta", rekao je Keni Lam, izvršni direktor "Two Sigma Asia-Pacific", tokom istog panela u utorak.

Rekao je da kreatori politike više razmišljaju o tome da svoje politike učine stabilnijima i doslednijima.

Kineske kompanije već dugo pokušavaju iskoristiti američka finansijska tržišta radi prestiža i veće tržišne likvidnosti koje nude, ali pojačani regulatorni nadzor Pekinga i Vašingtona drastično je usporio takve kotacije u poslednje tri godine.

“Mislim da su IPO-i ključni za privlačenje ulagača da se vrate na tržište. Sve priče oko toga pokazuju da se događa veliki napredak,” Džonatan Krane, osnivač i izvršni direktor KraneShares, takođe je rekao na panelu u utorak.

"U SAD-u vidimo sve ove inovacije, veštačku inteligenciju i sve te kompanije koje izlaze na berzu i dobro posluju, a onda se u Kini događa ista industrija, iste inovacije i te priče treba ispričati kroz IPO tržište", rekao je Krane, istaknuvši da čuje da će se IPO tržište "početi da vraća".

Kineske vlasti prošle sedmice su najavile nove napore da podrže početne javne ponude, posebno u Hong Kongu.

Ove godine berza u Hong Kongu je primila 73 nove prijave za uvrštenje - što je povećanje od 50% u odnosu na drugu polovinu prošle godine, rekla je.

"Priča se lepo razvija", rekla je, ističući da je oko 110 IPO-ova na redu.

"Sve što nam treba je niz dobrih tržišnih uslova kako bi se ove stvari pokrenule i imale dobru cenu", dodala je.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kineski juan kineska ekonomija svetske valute kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana