Tekst objavljen: 03.02.2021 13:55        


Dinarska i devizna štednja stanovništva u bankama u Srbiji nastavila je da raste i u vreme pandemije, a dinarska štednje je i dalje isplativija od devizne, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS)

Štednja građana nastavlja i dalje da raste

U prethodnih osam godina dinarska štednja je povećana više od pet puta (rast 75,2 milijardi dinara u odnosu na kraj 2012. godine) i krajem decembra 2020. premašila je 93 milijardi dinara.

Više od polovine ukupnog rasta (42,9 milijardi dinara) ostvareno je u poslednje tri godine, što potvrđuje da je makroekonomska stabilnost bila preduslov za sticanje i održavanje poverenja građana u domaću valutu, navela je u saopštenju NBS.

Devizna štednja je povećana 38,2 odsto u odnosu na kraj 2012. godine, odnosno sa 8,3 milijardi evra uvećana je na 11,4 milijardi evra na kraju 2020. godine.

„Кonstantni rast dinarske i devizne štednje u drugoj polovini 2020. ostvaruje se u uslovima ponovnog širenja epidemije, kao i smanjenja kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, što dokazuje poverenje građana u bankarski sistem“, istakla je centralna banka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Navedeno je da je inflacija niska i stabilna sedmu godinu zaredom i u proseku se kreće ispod dva odsto, a da je očuvana vrednost dinara prema evru i da su devizne rezerve visoke i krajem godine su iznosile 13,5 milijardi evra.

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima je smanjeno na najniži nivo od početka primene Strategije za rešavanje pitanja problematičnih kredita i u novembru 2020. godine je iznosilo 3,5 odsto (smanjenje za više od 80 odsto u odnosu na početak primene Strategije 2015. godine).

Po oceni NBS, održanju makroekonomske stabilnosti u uslovima krize izazvane pandemijom višestruko su pomogle preventivne mere koje je centralna banka u saradnji sa Vladom blagovremeno preduzimala, u cilju obezbeđenja efikasnog funkcionisanja finansijskog tržišta, likvidnosti, povoljnijih uslova finansiranja, očuvanja kreditne aktivnosti i podrške privredi i stanovništvu.

„Sve ovo doprinelo je da, uprkos krizi, vodeće agencije zadrže kreditni rejting Srbije na korak od investicionog“, ističe se u saopštenju NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja novca štednja građana rast štednje dinarska štednja devizna štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana