Tekst objavljen: 08.12.2022 13:45        


Globalna privreda će 2023. verovatno rasti toliko sporo da će se sigurno osećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar

Stiže nam "labava recesija", kažu analitičari


- Globalna privreda usporava, a rizici su na donjoj strani - napisao je glavni globalni ekonomist "Morgan Stanlija" Set Karpenter u novoj belešci, dodajući da smo "na pragu labave definicije recesije".

A s obzirom na opštu prirodu usporavanja, "razlika između recesije i ekonomije bez recesije biće pomalo mutna", rekao je Karpenter za "Yahoo Finance Live".

Karpenter takođe predviđa dalje usporavanje potrošačke potrošnje i tržišta nekretnina u Sjedinjenim Državama. Istovremeno, rekao je, rast u Europi i Kini bit će u najboljem slučaju mešovit.

Ekonomista predviđa rast globalnog BDP-a od mršavih 2,2 odsto u 2023., s rastom BDP-a SAD-a od samo 0,5 odsto, evrozone s padom od 0,2 odsto, a Kine sa potencijalnim rastom od 5 odsto, pošto se njena privreda ponovno otvara nakon strogog protokola oko pandemije COVID-a.

Kao deo zahlađenja u SAD-u, Karpenter predviđa da će tržište rada stvoriti manje od 100.000 radnih mesta mesečno u odnosu na 200.000 mesečno koliko je ostvareno 2022.

On nije jedini koji predviđa ekonomsku propast 2023. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Citi očekuje da će evrozona i Velika Britanija ući u recesiju do kraja ove godine. Prema glavnom ekonomisti Nejtanu Šitsu, SAD će ući u recesiju do sredine 2023. budući da potrošači i preduzeća osećaju puni učinak viših kamatnih stopa Federalnih rezervi.

BNP Paribas je u međuvremenu takođe zacrtao težak put pred globalnom privredom.

- Očekujemo pad rasta globalnog BDP-a u 2023, predvođen recesijom u SAD-u i eurozoni, s rastom ispod trenda u Kini i mnogim tržištima u nastajanju - rekao je strateški tim BNP-a ovog meseca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
recesija Morgan Stanley ekonomske prognoze ekonomska kriza svetska ekonomija labava recesija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana