Tekst objavljen: 07.05.2023 18:00        


Studija pokazuje da električni automobili prosečno troše 12,5 posto više nego što navodi proizvođač

Stručnjaci iz SAD-a otkrivaju obmanu s potrošnjom električnih automobila


Električna vozila pokazuju značajno veće odstupanje od zvanične standardne potrošnje u vožnji autoputevima od vozila s motorom s unutrašnjim sagorevanjem. To je zaključak do kojeg su došli stručnjaci neprofitne američke organizacije Society of Automotive Engineers (SAE) zajedno sa stručnjacima za testiranje automobilskog časopisa Car & Driver.

Studija pokazuje da električni automobili prosečno troše 12,5 posto više nego što navodi proizvođač, dok su izmereni podaci vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem bili u proseku čak četiri posto bolji u potrošnji na autoputu (konstantna brzina od 120 km/h) nego što navodi proizvođač.

Kako prenosi Revija HAK, stručnjaci za automobile sada pozivaju na izmenu postupka testiranja, koji zavarava kupce te kako bi se dobili realni podaci o dometu u službenom EPA testu (EPA – američka agencija za zaštitu okoline). Rezultati nisu direktno uporedivi s evropskim testovima potrošnje, jer su testovi u SAD-u različiti – kako službeni tako i u inspekcijama specijalizovanih tela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Postoje dve vrednosti, naime gradska potrošnja (City) i potrošnja na autoputu (Highway). Dve brojke se zatim spajaju u jednu vrednost, pri čemu električni automobili imaju prednost zbog 55-procentnog ponderiranja gradskog učešća. Međutim, potrošaču je vidljiva samo određena vrednost raspona.

U slučaju motora s unutrašnjim sagorevanjem, s druge strane, obe brojke potrošnje moraju da budu prikazane odvojeno.

"Kao rezultat toga, specifikacija dometa električnih automobila je veštački naduvana i može teže da se dostigne u stvarnom saobraćaju", piše Car & Driver.

Američki stručnjaci sada pozivaju američke vlasti i proizvođače automobila da uvedu realističnije i standardizovane postupke testiranja e-vozila da ne bi zavarali potrošače o stvarnom dometu e-vozila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gradska vožnja vožnja na autoputu koliko zaista troše električni automobili električni automobili potrošnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana