Tekst objavljen: 24.06.2022 12:10        


Tražnja za keš kreditima u Srbiji ne jenjava. Naprotiv, raste iz mesec, a kako odmiče leto građani sve lakše posežu za zajmovima u bankama

Tražnja za keš kreditima ne jenjava čak ni tokom leta


Nisu to veliki iznosi, tvrde nam bankari, neko uzima 1.000 evra, neko dve ili tri, neko tek toliko da pokrije troškove putovanja na more, a neko se zadužuje i do 5.000 evra.

Više od 3,2 hiljada milijardi dinara iznosio je dug po bankarskim kreditima u Srbiji na kraju maja i to je 9,7 posto više nego pre godinu dana, navodi se u majskom Kreditnom izveštaju Udruženja banaka Srbije.

Keš krediti nesumnjivo prednjače i porasli su za čak 11,2 odsto za godinu dana! Danas, oni kod građana čine čak 61 odsto ukupnih zajmova i ukupno su teški više od 625 milijardi dinara!

Trend rasta gledamo iz godine u godinu, iz meseca u mesec, a jedan od razloga jesu i povoljne kamate koje se u proseku kreću oko 8 do 9 odsto godišnje. Za kredite sa manjim rokom otplate i manjim iznosom, neke banke izašle su i sa ponudom i kamatom koja njje ni jedan odsto. Reč je pritom o malim iznosima do 100.000 dinara, i kreditu koji na kraju košta tek 3.000 do 5.000 dinara više.

Ukoliko bi se išlo na veći kredit sa dužim rokom otplate, primer govori sledeće.

Za pozajmicu od 5.000 evra koju će klijent vratiti tokom 5 godina , i to kamatnoj stopi od 10 posto, rata bi bila 106 evra, a ukupan iznos koji bi vratio je 6.300 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Važno je pritom znati i da je za one klijenti koji apliciraju on-lajn, kredit u većini banaka, jeftiniji.

- Pravu navalu imamo na keš kredite. Nisu to veliki iznosi - hiljadu, dve, do 5.000 evra. Uzimaju ljudi i za letovanja, a skoro mi je došao jedan gospodin uzeo 7.000 evra i kaže da pravi bazen. Mnogi posežu i za ovakvim kreditima da bi kupili polovni automobili, apred septembar mnogi će kreditom i decu opremati u školu - kažu nam u jednoj banci.

Ono što je, međutim, važno kod keš kredita, jeste da vrlo lako možete upasti i u sopstvenu zamku. Zato je od koristi, kažu poznavaoci, pridržavati se nekoliko stvari.

- Za neplanirane troškove, putovanja, renoviranje stana i slične troškove građani Srbije najviše koriste gotovinske kredite. Ova vrsta pozajmice može da bude od velike pomoći ako se promišljeno odabere ponuda i novcem pažljivo raspolaže. Na prvom mestu, važno je preispitati mogućnosti pre zaduživanja, izračunati približnu visinu rate i da li nakon odbitka ostaje dovoljno novca za ostale životne troškove. Savet je da se ne zalećete ni u pogledu iznosa, ni u pogledu perioda otplate. Treba uzeti onoliko novca koliko je potrebno i izračunati optimalan rok otplate - navode u Kamatici.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
najpovoljniji krediti najbolji kredit svi krediti potražnja za kreditima keš krediti letovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana