Tekst objavljen: 03.12.2013 11:30        


U ponudama banaka u poslednje vreme su se pojavili krediti sa obaveznim osiguranjem klijenata od slučaja nezaposlenosti. Iako se ova opcija čini veoma primamljivom jer nas oslobađa obaveze traženja žiranata i daje nam prostor za manje razmišljanje o eventualnim posledicama ukoliko ne budemo mogli otplaćivati kredit, ipak, nije sve tako sjajno.

Treba li uzeti kredit ako banka traži i osiguranje

Činjenica da se kreditna aktivnost banaka sve više smanjuje nam govori mnogo toga. Iako je bankarski sistem Srbije stabilan i siguran, izloženost banka iz kvartala u kvartal pada iz jednog prostog razloga – plasiranje sredstava postalo je rizično zbog sve većih kašnjenja u otplati i nemogućnosti naplate, ali i zbog sve težeg pronalaženja dobrih i solventnih klijenata.

Bez obzira na sredstva obezbeđenja koje banke uzimaju pri realizaciji kredita, naplata uvek teško ide ukoliko dođe do zastoja u otplati.

Pojedine banke u ponudi gotovinskih kredita imaju samo kredite sa obaveznim osiguranjem, što znači u startu veći trošak za nas, kao i opciju da osiguravajuća kuća može da odbije da osigura naš kredit i da taj isti kredit u stvari ne možemo dobiti.

Ukoliko apliciramo za neki od ovih kredita ne možemo da izaberemo da li želimo osiguranje ili smo voljni ponuditi žiranta ili neko drugo adekvatno sredstvo obezbeđenja ili, možda još isplativije za banku, da nam kredit u krajnjem slučaju odobri sa većom kamatnom stopom i tako više zaradi.

Ukoliko, pak, budemo u onoj kategoriji klijenata koju će osiguravajuća kuća prihvatiti da osigura, očekuje nas značajan trošak.Na sajtovima banka ovaj trošak prikazan je ili u procentualnom iznosu ili u novčanom iznosu na reprezentativnom primeru ili nije uopšte prikazan pa se preporučuje da se uslovi kredita dobro prouče. Ako na primer osiguranje košta 1,54 odsto od iznosa kredita uvećanog za proviziju za obradu zahteva kredita (koja se plaća iz kredita) i uplaćuje se unapred za ceo period otplate kredita.
Ovo u stvari znači sledeće – ukoliko uzmemo kredit od milion dinara na sedam godina, osiguranje će nas po godini trajanja kredita koštati 15.400 dinara, odnosno unapred za sedam godina 107.800 dinara.

Ukoliko ostanemo bez posla osiguravajuća kuća će plaćati za nas maksimalno 12 mesečnih rata, a posle toga banka opet očekuje da mi plaćamo rate.

U najboljem slučaju, kada osiguranje plaća naše rate imamo grejs period od godinu dana da se ponovo zaposlimo i nađemo izvor prihoda kako bismo nastavili sa otplatom kredita. Jer ukoliko ne nađemo nov izvor prihoda za redovnu otplatu rata, već posle dve, tri propuštene rate kredita banka će pokrenuti proces prinudne naplate.

Dakle, iako nam osiguranje može pružiti neku sigurnost, ipak je ovo opcija za koju prvo treba dobro razmisliti pre nego što se odlučimo.

Veliki trošak premije osiguranja iz kojeg smo pokriveni za maksimalno 12 rata kredita nije ono na šta bi tek tako trebalo pristati. Jer u slučaju da nema potrebe da osiguranje za nas plaća rate kredita i da prevremeno otplatimo kredit, nećemo dobiti nazad novac za godine kredita koje smo prevremeno otplatili.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  laura 13.08.2013 10:01

  Pozdrav,
  Ovo je obavijestiti javnost da je gđa Laura Jacobs, privatni zajam zajmodavac je otvoriti financijske mogućnosti za sve u potrebi za bilo kakve financijske pomoći. Dajemo kredit na 2% kamatne stope za pojedince, poduzeća i tvrtki pod jasnim i razumljivim uvjetima i stanju. obratite nam danas putem e-maila na: winnersloancompany@gmail.com

  Dužnik je PODACI
  1) Puni naziv: .......................................................
  2) Država: ...........................................................
  3) Adresa: ..........................................................
  4) Država: ..............................................................
  5) Spol: ................................................................
  6) Bračni status: .................................................
  7) Zanimanje: .....................................................
  8) Telefonski broj: ................................................
  9) Trenutno pozicije u mjestu rada: .....................
  10) Mjesečni prihod: .............................................
  11) Iznos zajma Potrebno: .....................................
  12) Zajam Trajanje: ................................................
  13) Namjena kredita: ............................................
  14) Religija: ........................................................
  15) Jeste li primijeniti prije .................................

  hvala,
  gospođa Laura

 2. User image
  Bane 10.01.2014 14:27

  Sajt im je očajan.
  Ispravite me ako grešim ali ovo je najobičnije navlačenje, dakle prevara.
  Poslao sam mail iz radoznalosti.
  Živo me interesuje da li je nešto novo smišljeno u otimanju para ili je u pitanju već izlizani kliše na koji ne bi trebalo da se upeca niko normalan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke ekonomska kriza stambeni krediti stambeni kredit obavezno osiguranje osiguranje krediti kredit banke banka kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana