Tekst objavljen: 13.01.2024 16:00        


Slabljenje lire dolazi u momentu kada se najviši turski finansijski zvaničnici okupljaju u sedištu kompanije "JP Morgan", na Volstritu

Turska lira na rekordno niskom nivou prema američkom dolaru


Turska lira je danas dostigla novi rekordni minimum u odnosu na američki dolar, trgujući se na nivou od30.005 lira za dolar. To je prvi put da je lira probila "prag 30" u odnosu na američku valutu. Opterećena lira je pala za oko 37% u odnosu na američku referentnu vrednost tokom prošle godine, pošto kreatori monetarne politike pokušavaju da se bore protiv dvocifrene inflacije stalnim podizanjem kamatnih stopa.

Konvencionalniji pristup prati nekoliko godina neortodoksne politike tokom koje jeAnkara odbijala da pooštri stope uprkos rastućoj inflaciji, dok je turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, povećanje kamatnih stopa nazivao „majkom svakog zla“.

Inflacija u zemlji od oko 84 miliona ljudi porasla je na 64,8% na godišnjem nivou u decembru, u odnosu na 62% u novembru 2023. Ali, to je i dalje poboljšanje u odnosu na pretprošlu godinu, kada je turska inflacija dostigla vrhunac od 85,5% u oktobru 2022.

Slabljenje lire dolazi u momentu kada se najviši turski finansijski zvaničnici okupljaju u sedištu kompanije "JP Morgan", na Volstritu (Njujork), radi prezentacija investitora fokusiranih na monetarnu politiku, bankarstvo, sredstva i finansijska tržišta.

Nazvan „Dan investitora“, inauguracioni događaj će sadržati sesije pitanja i odgovora i uključiće prezentacije nove guvernerke Turske centralne banke, Hafize Gaje Erkan,koja je imenovana u junu 2023. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Turski ministar finansija, Mehmet Šimšek, održaće virtuelne prezentacije o izgledima za tursko finansiranje i fiskalnu politiku, a Daily Sabah izveštava da će događaju prisustvovativiše od 200 visokih rukovodilaca iz velikih finansijskih institucija, uključujući Vanguard, BlackRock, Goldman Sachs, Morgan Stanley i J.P. Morgan.

Turska lira je, inače, izgubilaviše od 80% svoje vrednosti u odnosu na dolar u poslednjih pet godina, povećavajući troškove uvoza i spoljnog duga i dramatično slabeći kupovnu moć turskog naroda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turska lira američki dolar inflacija kurs lire turska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana