Tekst objavljen: 11.02.2024 9:00        


Proizvodnja struje iz energije vetra u 2023. je prvi put premašila proizvodnju iz gasnih elektrana u Evropi doprinoseći smanjenju emisije ugljenika, pokazuju novi podaci nezavisnog instututa Ember

"U Evropi 2023. prvi put više struje iz vetra nego od gasa"


EU povećava proizvodnju iz obnovljivih izvora u sklopu napora da odvikne unije od ruskog goriva i pomogne ispunjavanje klimatskog cilja – neto nulte emisije CO2 do 2050.

Proizvodnja struje iz fosilnog goriva pala je u 2023. za rekordnih 19 odsto u odnosu na 2022. pri čemu je proizvodnja iz elektrana na gas smanjena za 15 procenata a iz uglja za 26 odsto, prenosi Rojters podatke iz izveštaja Embera.

Istovremeno je proizvodnja iz vetra porasla za 13 odsto i pokrivala je 18 odsto u evropskom miksu.
„Evropa je na putu postepenog izbacivanja uglja i sada imamo četiri uzastopne godine pada proizvodnje struje iz gasa i verujemo da će se to nastaviti“, rekao je za Rojters Emberov lider Dejv Džons.

Izveštaj je pokazao da su pad proizvodnje struje iz fosilnog goriva i povećanje iz obnovljivih i nuklearne energije za rezultat imali smanjenje emisije ugljenika u energetskom sektoru za 19 odsto.

Podaci pokazuju da je iz gasa proizvedeno gotovo 17 odsto struje u EU u 2023, a iz uglja nešto više od 12 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najveći izvor u proizvodnji struje bila je nuklearna energija, sa udelom od gotovo 23 odsto, dok je solarna energija obezbedila devet procenata, preneo je Rojters.

Ukupan udeo struje iz obnovljivih izvora u 2023. bio je rekordnih 44 odsto.

Podaci pokazju i da je tražnja struje u 2023. smanjena za 3,4 odsto zbog pada potrošnje u industriji i blagog vremena, ali Džons očekuje rast u 2024, pošto je sve više proizvoda koji rade na struju.

„Obnovljivi izvori moraju da drže korak sa povećanjem tražnje kako bi se došlo do potrebnog smanjena emisija“, rekao je prvi čovek Embera.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropa zelena energija struja iz vetra 2023

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana