Tekst objavljen: 22.02.2022 17:05        


Analitičari i istraživanja predviđaju koje su to ’zlatne’ oblasti u kojima se očekuje rast i veća potražnja stručnjaka

U ovih pet oblasti se očekuje rast i veća potražnja za stručnjacima


Bilo kakveprognoze, pa i poslovne, i dalje ostaju samopretpostavkebez obzira ko ih iznosi.

Ipak, neke pojave i očekivanja su sasvim izvesna. Od 2019. analitičari primećuju trend nezapamćenog razvoja i napretka u oblastima koje podrazumevajuinformacione tehnologije.Zdravstvoi zdravstvena zaštita su svakako, očekivano, u toj grupi brzorastućih oblasti. Potražnja stručnjaka će pratiti ove trendove.

Ako pratite poslovne trendove u razvoju karijera i potražnji stručnjaka, primetićete da su2019. obeležile promene i menadžeri koji su te iste promene teško prihvatali. Naredna2020. je donela opciju ’moranja’ – hteli, ne hteli, promene su se morale prihvatiti. Prošla2021. je bila u znaku rada od kuće i drastičnih promena u odnosu zaposlenih prema poslu, radnoj sedmici i satima. Sve su ovo, svakako, procene koje će tek dobiti podršku u istraživanjima, ali jedno je sigurno – postoje oblasti koje će bez obzira na sve trendove u narednim godinama prosto vapiti za kadrom. Vapiće za ekspertima pre svega.

Koje su top 5 ’zlatnih’ oblasti koje će biti najperspektivnije u narednih nekoliko godina?

Zdravstvo i zdravstvena zaštita

Suvišno je komentarisati potrebu za medicinskim i farmaceutskim ekspertima u Covid i post-Covid eri. Postoji čak i istraživanje po kome jejedna trećinazaposlenih u zdravstvu izjavila da planira da napusti svoju profesiju i zdravstvo jer je pritisak preveliki.

Zanimljivo je da će do 2027. Americi trebati pola miliona medicinskih sestara. A, za sve koji bi da menjaju profesiju ili bi na sledeći profesionalni nivo, veoma je važna informacija da će biti velika potražnja za putujućim medicinskim sestrama.The Wall Street Journal čak navodi i da će to biti najplaćenija pozicija za medicinske sestre.

Informacione tehnologije

Razumljivo, ovo je oblast od koje se najviše i očekuje u narednim godinama. Ali, analitičari izdvajaju oblast razvijanja softvera i aplikacija kao najunosnije i najnaprednije. Prednost karijera koje se kreću u okvirima informacionih tehnologija je što je nebitno radno mesto, baš kao ni radno vreme. Traži se inovativan i funkcionalan proizvod.

Neki zavodi za statistiku čak navode da će napredak i primena softverskih rešenja otvoriti novih 300 hiljada pozicija u rangu ’odlično plaćenih’. Ovo je očekivanje za do kraja dekade i odnosi se na američko tržište.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nabavka robe

Trend online kupovine’i šta mi treba i šta mi ne treba’ koji je započeo 2020. i Covid zatvaranjem, nastavio se. U toku je, a i predviđa se velika potreba za menadžerima nabavke, logističarima, menadžerima distribucije robe.

Finansijski menadžment

Ovo je oblast koju analitičari sada nazivaju’zlatnim poljem’ kad su karijere u pitanju. Očekuje se15% veća potražnja finansijskih stručnjaka koji su vešti u analizama prihoda i potrošnje i povećanju profita.

Statistika

Ovo je relativno mlada nauka, ali, sudeći po istraživanjima i analitičarima, njeno doba tek dolazi. Statistika, sakupljanje i obrada podataka, potrebna je svakoj oblasti, a pogotovo se očekuje veća potražnja u oblastimaosiguranja, procene rizika. Sasvim je očekivano da će po najavama do kraja dekade statističari biti traženi čak za30%više. Tražiće ih kompanije da bi procenjivali očekivanu prodaju proizvoda i usluga, profit kao i potencijalne prepreke u poslovanju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
it sektor menadžment statistika zdravstvo poslovi budućnosti poslovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana