Tekst objavljen: 21.06.2021 15:35        


Broj registrovanih ugovora o finansijskom lizingu je od početka godine porastao za 48,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je pandemija koronavirusa, zbog uvođenja vanrednog stanja, onemogućila normalno poslovanje i investiranje domaće privrede, saopštila je Agencija za privredne registre

U Srbiji ponovo oživljava finansijski lizing


Na lizing se u Srbiji i dalje najviše kupuju putnička vozila, koja čine 54,2 odsto svih predmeta nabavljenih na ovaj način, dok su prema podaci APR-a, najmanje zastupljene nepokretnosti – u svega 0,3 odsto slučajeva.

Prema podacima APR-a, poslednjeg dana maja bilo je aktivno 58.403 ugovora o finansijskom lizingu ukupne vrednosti 1,8 milijardi evra.

U prvih pet meseci ove godine je registrovano čak 5.965 ugovora ukupne vrednosti 179,7 miliona evra, dok je u prvih pet meseci prošle godine bilo registrovano 4.024 ugovora ukupne vrednosti od 117,9 miliona evra, navodi se u saopštenju. Trenutni podaci pokazuju da se finansiranje putem lizinga ove godine polako vraća na nivo iz 2019. godine, u kojoj je, u posmatranom periodu, bilo registrovano 7.016 ugovora vrednosti 183,3 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


“Vrednost ugovora o finansijskom lizingu registrovanih tokom prvih pet meseci ove godine je za svega dva odsto manja od vrednosti ugovora registrovanih u istom periodu godine koja je prethodila koroni“, ističu u APR.

Prema podacima iz Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja za 2020. godinu, 13 davalaca finansijskog lizinga je u 2020. godini zapošljavalo 332 radnika. Ova grupa finansijskih institucija je u protekloj godini imala ukupnu aktivu od 114.304 miliona dinara, ukupan kapital 8.293 miliona dinara, a ostvarila je pozitivan rezultat perioda od 371,7 miliona dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lizing finansijski lizing agencija za privredne registre kupovina na lizing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana