Tekst objavljen: 11.09.2022 18:00        


Dolazi zima, duga i hladna... Barem ako gledamo po klimi i kalendaru. A kako će biti u domovima širom sveta?

U stanu može da bude toplo i bez grejanja i sedenja u jakni


Ovih dana maltene sve evropske vlade daju apele, mere i upozorenja za uštedu struje, energije, novca... Hoće li nam to pomoći u energetskoj krizi?

Veliko je pitanje kakva zima čeka Evropljane, jer će to umnogome zavisiti od same klime. Logično, što niža temperatura - to veća potreba za grejanjem.

Među prvima na udaru suobičnigrađani, tj. domaćinstva. U najnaprednijim zemljama sveta, poslednjih godina su sve zastupljenijeplatforme koje nude personalizovane sisteme za grejanje,za svakog kupca ponaosob.

Međutim, trenutno niko nije imun na rastuće troškove ištednja treba biti prioritetna svima: državi, kompanijama, građanima. Krenimo od najjače evropske ekonomije, a to je Nemačka, koja je u prethodnom periodu uputila niz mera i apela koje bi mogle pomoći u aktuelnoj krizi.

Početkom jula smo pisali o jednoj vrlo važnoj odluci nemačke vlade, aušteda energije ne prestaje da bude top tema u nemačkim medijima.Kako izveštava magazin Fenix, Nemci svakodnevno pišu o načinima za uštedu, ali i održavanje doma toplim, uprkos donetim merama.

Za početak,grejanje ne mora uvek da bude uključeno kako bi se osigurala prijatna temperatura u stanu. Važna mera je - prilagoditi sopstvenu ideju toplog doma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Trik sa papirom

Prema Saveznom ministarstvu za privredna pitanja i zaštitu klime (BMWK),sobna temperatura - samo jedan stepen niža - može uštedeti do 6% energije.

Najvažnija stvar vezana za topli životni prostor jeefikasno održavanje zagrejanog vazduha. Kako bi se to postiglo, potrebno je dadobro zatvorite vrata i prozore.Ali, kako biti siguran da su nepropusni?

Potrošački centar je podeliobrz i jednostavan savetkako da proverite toplotnu izolaciju.Sve što trebate da uradite je da stavitelist papira između rama i zatvorenog prozora.

"Ako se papir ne može izvući, prozor je dovoljno nepropusan", kažu u savetovalištu za potrošače.

Ali, šta ako se ispostavi da prozori propuštaju? Prema pisanju BMWK-a,može vam pomoći elastična izolir traka koja u proseku košta 65 dinara.Druga mogućnost su izolacioni profili i lajsna za izolaciju vrata sa četkom, za donje ivice vrata, kako bi prostorije bile tople i kako bi se sprečio izlazak topline u hodnik stana.

Savezno ministarstvo Nemačke takođe ima još jedan vredan savet, a to jespuštanje roletni tokom hladnih noći, jer se na taj način bolje održava toplina u domu i štedi se energija. Da se kuća prilikom provetravanja ne bi previše rashladila, primenite ovaj trik.

Otvorite prozor na neko vreme, pa ga zatvorite, pre nego da bude stalno otvoren na kipu.

Takođe, ne morate se nužno oslanjati na klasično, električno ili grejanje na gas. I ovako možete biti kreativni: tokom zime,mnogi nakon pečenja hrane otvore rernu koja ispušta toplotui može pomoći pri zagrevanju prostorije.

Dodatno,i sveće doprinose postizanju prijatne temperature u sobi.Ali, naravno, nemojte preterivati s tim jer previše sveća povećava koncentraciju čađi u vazduhu. Dakle, ne morate da sedite u jakni u sopstvenom stanu, ali je prirodno da tokom zime nosite toplu odeću.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Nemačka grejanje ušteda zima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana