Tekst objavljen: 08.08.2022 13:55        


Švajcarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svetskom snabdijevanju energijom

U Švajcarskoj ove godine nema recesije ni u najavi


Glavni ekonomista u švajcarskoj vladi Erik Šeideger rekao je da švajcarska ekonomija dobro stoji, te da se ne očekuje recesija.

"U našem najlošijem scenariju, nulti rast recesije mogao bi se očekivati tek u 2023. godini i to po stopi od svega dva odsto" kaže Šeideger.

Usprkos pretnji nestašice struje i učincima rata u Ukrajini, Šeideger ne vidi ozbiljnu privrednu krizu koja ide prema Švajcarskoj.

"Trenutno je situaciju u privredi i dalje dobra. Pokazatelji čak govore da se privreda, nakon izbijanja rata u Ukrajini, sve bolje razvija. Mere ekonomske podrške kao što su opšte povlastice ili poreske olakšice trenutno nisu niti potrebne niti korisne" dodao je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Šeideger je rekao i da je švajcarska privreda manje osetljivo na visoke cene energije nego druge evropske zemlje jer gas čini samo pet odsto njihove ukupne potrošnje energije.

Rekao je da će vlada raspravljati o mogućim merama za obuzdavanje visokih cena energije u idućim sedmicama što bi moglo uključivati smanjenje premija zdravstvenog osiguranja za domaćinstva s niskim prihodima.

Što se tiče inflacije, rekao je da je Švajcarska "ostvro blaženstva" u poređenju sa SAD-om i da će inflacija verovatno pasti pre kraja godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
erik šeideger švajcarska recesija ekonomska kriza energetska kriza rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana