Zvanični kurs Evra za dan 14.04.21. :: 117.5779 rsd
Tekst objavljen: 16.09.2019 12:55        


Samo jedno preduzeće koje se bavi recikliranjem automobilskih guma zaradilo je za godinu dana blizu 700 miliona dinara, a dobar deo prihoda potiče i od državnih subvencija, jer Srbija daje stimulaciju od 20 dinara po kilogramu

Upravljanje otpadom postalo profitabilno i u Srbiji

"U Srbiji se godišnje reciklira oko 53.000 tona guma" kaže, za "Novosti", Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine. "Na osnovu programa koji smo sproveli 2013. i 2014, uz pomoć Kraljevine Norveške napravili smo softver koji nam omogućava da tačno odredimo koliko se guma godišnje pojavi na našem tržištu", ističe.

Radović objašnjava da se po sadašnjim pravilnicima, gume koje se uvoze nenamontirane na automobile "mere u tonama", a gume na automobilima u komadima. Radi se na novom pravilniku koji će, najverovatnije, iskoristiti neki od sličnih dokumenata razvijenih zemalja zapada.

"To je bitno i zbog subvencija države, a Srbija daje jednu od najvećih stimulacija u regionu - Guma je veoma profitabilan materijal. Kada se reciklira, može da se iskoristi veoma lako za mnoge namene što opet donosi profit. U Srbiji najviše preduzeća koje se bave recikliranjem guma ima na području Vojvodine. Ali, s obzirom na subvenciju države, zagarantovano tržište, lako se može očekivati da se ovaj biznis dodatno razvije na celoj teritoriji", kaže Radović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ima i planova da se ojača mreža sakupljača, ne samo iskorišćenih automobilskih guma, već i drugih sirovina i to tako što bi se deo subvencija usmeravao i na preduzeća koja će se baviti prikupljanjem.

Cilj je da se sa divljih deponija, iz reka, potoka, šuma, uklone automobilske gume koje bi umesto da uništavaju životnu sredinu, donele zaradu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
upravljanje otpadom gume otpad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana