Tekst objavljen: 05.08.2023 16:00        


Uvoz tečnog prirodnog gasa u Evropsku uniju pao je na najniži nivo u protekle dve godine, izvestio je Blumberg pozivajući se na podatke o praćenju brodova

Uvoz tečnog gasa u Evropi na dvogodišnjem minimumu


Isporuke TNG-a su u julu smanjene na 8,6 miliona tona, odnosno sedam odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, što je najniži nivo od novembra 2021, piše američka agencija.

Pad je posledica pada referentnih cena gasa u regionu, koje su pale za više od 80 odsto, što je navelo trgovce da preusmere snabdevanje prema Aziji gde su stope veće, ili čekaju da cene ponovo porastu, objašnjava Blumberg.

U međuvremenu Azija je zabeležila povećanje spot cena TNG-a u poslednjih nekoliko dana, sa prosečnom cenom za septembarsku isporuku severoistočnoj Aziji od skoro 11 dolara za milion britanskih termalnih jedinica, što je jednako 38,5 dolara (35,1 evra) po megavat času. Povećanje se pripisuje toplotnim talasima u Japanu, Južnoj Koreji i delovima Kine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


EU je prešla na LNG da bi nadoknadila gubitak gasa iz cevovoda iz Rusije prošle godine, povećavši uvoz za preko 60 odsto. Najveći snabdevač EU tečnim gasom trenutno su SAD, a slede Katar i Rusija.

Zemlje EU trenutno imaju nadprosečne zalihe gasa, a skladišta su popunjena preko 85 odsto.

Međutim, kako se Evropa priprema za zimu, možda će morati da podignu cene kako bi namamio pošiljke iz Azije, zaključio je Blumberg.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvoz tečnog gasa TNG tečni gas evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana