Tekst objavljen: 30.05.2021 9:00        


Iz Evropske komisije su se pohvalili rezultatima najnovijeg istraživanja Evrobarometar, prema kom je javna podrška evru dosegla dosad najviši nivo

Većina Evropljanja želi da se kovanice izbace iz upotrebe

Čak 80 odsto ispitanika od njih ukupno 17.700 iz 19 država članica evrozone, prema istraživanju sprovedenom krajem marta, smatra da je evro dobar za EU, a 70 odsto ga smatra dobrim za svoju zemlju.

Istovremeno, sve veći broj građana podržava i pravila zaokruživanja i ukidanje kovanica od jednog i dva centa, o čemu je nešto ranije sprovedeno i zasebno otvoreno javno savetovanje.

Iz Evrobarometrovog istraživanja proizilazi da se 67 odsto ili dve trećine javnosti zalaže za ukidanje evrokovanica od jednog i dva centa obaveznim zaokruživanjem konačnog iznosa kupovine pri plaćanjima gotovinom. Za to postoji većinska podrška u svih 19 država, ističe se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Da kovanice od jednog i dva centa nisu korisne, prema otvorenom javnom savetovanju o pravilima zaokruživanja, smatra 72 odsto ispitanika, a gotovo isto toliki postotak smatra da bi trebalo uvesti pravila zaokruživanja na najbližih pet centi.

Slično važi i za pitanje da li bi pravila zaokruživanja trebalo da budu obavezna i usklađena u evrozoni.

Inače, evro kao valutu danas koristi oko 342 miliona građana EU, a u pet država evrozone (Finska, Holandija, Irska, Italija i Belgija) sa oko 100 miliona stanovnika već se primenjuju pravila zaokruživanja konačnog iznosa kupovine za plaćanja u gotovini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izbacivanje kovanica kovanice kovanice evra evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana