Tekst objavljen: 25.03.2022 15:25        


Posledice rata u Ukrajini osetiće oko 100.000 radnika u Srbiji, koji su zaposleni u fabrikama kablova, kažu u Sindikatu Sloga. Posledice u globalnim lancima proizvodnjeveć se vide, pamnoge kompanije obustavljaju rad i šalju zaposlene na prinudni odmor ili plaćeno odsustvo

"Više od 100 hiljada radnika u Srbiji osetiće posledice sukoba u Ukrajini"


"Reč je o proizvodnji kablova za auto-industriju. Leoni koji zapošljava više od 11.000 radnika u Srbiji mora da prati firmu za koju radi, posao obavlja po narudžbini, posluje za više brendova, a evidentan je zastoj u proizvodnji automobila", kaže Željko Veselinović, predsednik Sindikata Sloga.

Kako dodaje, više od 100.000 radnika Srbije zaposlenih u proizvodnji kablova je u velikom problemu, a mnogi su već otišli na plaćeno odsustvo i nema kompanije koja radi u punom kapacitetu.

Veselinović naglašava da upravo globalna kriza elektronskih komponenti, kao i rat u Ukrajini, utiču na proizvodnju u takozvanoj niskobudžetnoj industriji Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Pogon nemačke kompanije Drekslmajer (Draexlmeier) iz Zrenjanina slao je zaposlene na plaćeno, a u vreme korone mnogi su proglašeni za tehnološki višak, ova kompanijajesvoju radnu snagu maltene prepolovila u odnosu na period pre pandemije", dodaje Veselinović.

Prema njegovim rečima, sličan problem ima i proizvođač strujnih kablova Tisa automotive iz Kikinde, a ista situacija je i u fabrikama za šivenje obuće, majica, uopšte garderobe, koje su u vezi sa radom određenih kompanija na zapadu.

Poslodavac može da upućuje zaposlene na plaćeno privremeno odsustvo sa rada uz naknadu zarade najduže do 45 dana godišnje, a vlada i Socijalno-ekonomski savet mogu to da produže.

I u Privrednoj komori Srbije (PKS) potvrđuju da su, zbog situacije u svetu, posebno Evropi, prilično ugroženi hemijska i metalska industrija, proizvođači auto-delova koji uvoze sirovine i komponente za svoju proizvodnju iz tih zemalja.

Prema njihovim podacima, neke firme iz tekstilne i hemijske industrije su smanjile proizvodnju, jer su bile orijentisane na rusko tržište. Očekuju da će za nekoliko meseci ta kriza da se prebrodi i tržište nastaviti da funkcioniše.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Željko Veselinović Sindikat Sloga rat u ukrajini Privredna komora Srbije ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana