Tekst objavljen: 29.06.2020 11:15        


Popunjenost banja i smeštaja u planinskim centrima Srbije neće dugo trajati ukoliko se ne budu pridržavali minimuma higijenskih mera, smatraju u udruženju „Hores“

Vlasnici hotela i restorana strepe od novog "zatvaranja"

Hotelijeri i vlasnici restorana u Srbiji ponovo strepe. Tek što su gosti počeli da pristižu i da popunjenost smeštaja raste, stigla su nova upozorenja i oštrije mere zbog ponovnog širenja virusa u Srbiji. Ovog puta sve je na menadžmentu i zaposlenima u ovom sektoru koji očigledno nisu shvatili da virus, bez svih mera predostrožnosti, neće tek tako nestati.

Kako kažu u poslovnom udruženju „Hores” , ovih dana zato ponovo apeluju na svoje članove da preduzmu sve mere i obezbede zdravstveno bezbedan boravak gostiju kako se ne bi dogodilo da izgube i domaće goste, kao i sve pristigle rezervacije.

– Apelujemo i na goste da tamo gde se ne sprovode mere traže od menadžmenta da to učini, jer svi moramo da shvatimo da je odgovornost sada isključivo na nama. Ne smemo da dozvolimo da zbog nepoštovanja mera dođemo u situaciju da nam sve što smo do sada uradili propadne – kaže Georgi Genov, direktor ovog udruženja.

Oni su, dodaje, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije pokrenuli projekat „Čisto i bezbedno”.

Od 28. juna počinje i dodeljivanje ovog pečata koji će izdvajati objekte koji se pridržavaju minimalnih higijenskih i zdravstveno bezbednosnih mera koje su propisale Svetska zdravstvena organizacija i institucije Srbije.

Ovaj sertifikat gostima će slati poruku da li neki objekat u kome žele da borave predstavlja „bezbednu zonu”. Međutim, ne pridržavaju se svi protokola koje je ovo udruženje napravilo. I sada kod nas ima objekata u kojima nema čak ni dezinfekcionih sredstava, a to je ono što, kaže Genov, može da pokvari posao svima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema najnovijim podacima ovog udruženja, u Srbiji su trenutno najpopunjenije domaće banje . U hotelima u Prolom, Lukovskoj, Sokobanji i banji Vrujci u subotu je bilo popunjeno 88,5 odsto smeštaja, u Vrnjačkoj Banji 67,3 procenta, a na Zlatiboru za vikend popunjenost kapaciteta je iznosila 47 posto.

– Popunjenost hotela u Beogradu bila je u subotu 12,04 posto, a na prostoru Srbije van glavnog grada 22,3 procenta –– kažu u Horesu i dodaju da su u Srbiji od 386 otvorena 122 hotela, a u Beogradu od 115 hotela vrata je za goste otvorilo 46

.– Na osnovu trenutnog stanja i potvrđenih rezervacija, za period od 20. juna do 1. septembra, rezervisano je nešto više od 30 odsto smeštajnih kapaciteta – kaže Genov.

On objašnjava da su u banjama uglavnom domaći gosti, mahom iz Vojvodine, pa i iz Beograda i drugih krajeva Srbije. To što su banje i planinski centri popunjeni to je, smatra on, rezultat vaučera koje je država delila za subvencionisani odmor u našoj zemlji.

Na pitanje da li ima stranih gostiju, Genov kaže da ima, uglavnom iz regiona, ali da je to daleko od onog broja na koji smo navikli ranijih godina.

– Primetili smo da je sve više last minit rezervacija, da i domaći gosti uplaćuju samo po nekoliko dana. Oprez je prisutan i kod uplata, jer je zbog epidemije mnogo onih koji su morali da se zadovolje zamenom termina ili pomeranjem rezervacije – kaže naš sagovornik.

– Vlasnici restorana i privatnog smeštaja smatraju da je posle povećanja broja zaraženih u Srbiji jasno da je trebalo malo sačekati sa otvaranjem restorana i kafića, posebno onih koji nemaju bašte i zatvorenog su tipa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hoteli ugostiteljstvo HORES vanredno stanje privremeno zatvaranje pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana