Tekst objavljen: 24.04.2020 14:55        


Poslodavci očekuju da će oporavak trajati 19 meseci, a sem turizma i ugostiteljstva, duže vreme biće potrebno i delu trgovine koji se ne odnosi na prodaju životnih namirnica i sektoru transporta ljudi

Za koje tri grane privrede nema zime čak ni za vreme korone?

Broj onih koji se prijavljuju Nacionalnoj službi za zapošljavanje (već oko 9.000) počeo je da opada otkako su najavljene mere pomoći privrednicima, a sve više poslodavaca interesuje se za podsticaje, želeći da zaposli nove radnike, iako podaci pokazuju da je do pre samo nekoliko dana 26 kompanija u Srbiji ipak odlučilo da otpusti više od pet odsto svojih zaposlenih.

Tako tvrdi Zoran Đorđević, ministar za rad, podsećajući da je u novonastaloj situaciji najpogođenije ugostiteljstvo, ali i sve grane koje su u vezi sa turizmom i avio-saobraćajem.

U prilog tome ide i najnovije istraživanje „Infostuda” o uticaju virusa korona na tržište rada, u kojem su učestvovali privrednici (580) i radno sposobno stanovništvo (4.329). Potpuna obustava zapošljavanja dogodila se u sektorima turizma i ugostiteljstva, ali i u biznis centrima, gde se ujedno dogodio i najveći broj otpuštanja, dok pandemija najmanje utiče na IT sektor, transport i logistiku, gde su kadrovi i dalje neophodni.

– Jedini porast u zapošljavanju dogodio se u farmaceutskoj industriji, odnosno prodaji robe široke potrošnje. Ono gde su kompanije zaista bile složne kada smo ih pitali koje mere vlade bi im pomogle kao pomoć, čak 82 odsto njih izjasnilo se da bi im u ovom trenutku najznačajnije bilo poresko rasterećenje i pomoć u isplati zarada – ističe Miloš Turinski, pi-ar „Infostuda”. Ipak, više od polovine ispitanih kompanija ističe da kovid 19 značajno negativno utiče na njihovo poslovanje (56 odsto), oko trećina njih beleži uticaj virusa kao umereno negativan, dok samo pet procenata privrednih subjekata uticaj pandemije ocenjuje kao pozitivan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

– Poslodavci očekuju da će kasniji oporavak njihovih privrednih aktivnosti trajati u proseku ukupno 19 meseci. Grane koje će se duže oporavljati jesu turizam i ugostiteljstvo, potom trgovina koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica i sektor transporta ljudi. Industrije na koje će imati najmanje negativan uticaj jesu IT, farmacija, telekomunikacije i proizvodnja – navode u „Infostudu”.

Iako kriza ne jenjava, svoj posao i dalje nesmetano obavlja 70 odsto radnika, dok su se ostali izjasnili da su pod uticajem poslodavca morali da uzmu godišnji odmor, plaćeno bolovanje ili neplaćeno odsustvo.

– Iako zvuči kao mali procenat (pet odsto), zapravo samo toliki procenat ispitanika se izjasnio da poslodavac i dalje nije uveo apsolutno nikakve dodatne mere za sprečavanje širenja zaraze. Među 12 odsto anketiranih koji su ostali bez posla, kao najčešći razlog tome ističu da se firma privremeno zatvorila (46 odsto), 37 procenata svedoči da je došlo do smanjenja obima posla, pa je kompanija prekinula rad, 15 odsto ispitanih ističe da je firma u kojoj rade zatvorena usled „rezanja” troškova, a tri procenta da je preduzeće trajno zatvoreno – nabraja Turinski.

I pored toga što većina ispitanika nesmetano obavlja svoj posao, među mnogima (40 odsto njih) postoji zabrinutost od gubitka radnog mesta usled krize. Kod 26 procenata anketiranih već je došlo do smanjenja zarada, a 38 odsto očekuje smanjenje plate tek u nastupajućem periodu.

I inspektorima za rad žale se radnici širom Srbije, najviše na to da su dobili otkaz pitajući ih da li je on u skladu sa zakonom, kao i da im poslodavci nisu obezbedili zaštitu opremu i uslove rada u novonastalim okolnostima.

1 komentar

  1. User image
    Sasa 21.05.2020 11:45

    Firma koja ne moze da izdrzi dva meseca usled poremecaja na trzistu ne treba ni da postoji. Sta mi obicni gradjani da radimo ako dodje do pada kursa dinara jedino da predjemo na bitkoin kupovinu-prodaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus ekonomska kriza it industrija farmaceutska industrija transport zoran đorđević infostud

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana