Tekst objavljen: 06.03.2023 12:25        


Od garsonjere za 180 evra u zemunskom naselju Altina, pa do 9.000 evra mesečno za stan od 500 kvadrata na tri nivoa u Svetogorskoj ulici u centru Beograda. Ovo je trenutni raspon cena iznajmljivanja stanova koji se nude u oglasima na nekoliko portala

Za koliko novca može da se iznajmi stan u Beogradu? Detaljan vodič kroz kvadrate i lokacije

Negde između ove najniže i najviše cene koju smo uspeli da pronađemo, „smestili“ su se stanovi koji se najviše traže, površine od oko 50 kvadrata čija cena se, u zavisnosti od lokacije u glavnom gradu, kreće od 200 evra u naselju Žarkovo, pa do 2.200 evra koliko košta najam stana od 60 kvadrata u okviru kompleksa West 65. Miloš Mitić, izvršni direktor agencije za nekretnine City Expert kaže za portal N1 da je rast cena najma – zaustavljen, ali da je i dalje reč o priličnom visokom nivou. Da bi došlo do pada cena najma uslov je da, prema njegovim rečima – ovakvo stanje niže tražnje a veće ponude stanova potraje još – nekoliko meseci.

Cene najma u Beogradu su značajno porasle nakon početka rata u Ukrajini kada su u Srbiju počeli da dolaze državljani Rusije i Ukrajine . Značajan rast tražnje za najmom stanova bio je očigledan u martu 2022, da bi takozvani pik bio u oktobru.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova koje prenose mediji pokazuju da je u proteklih godinu dana utočište u našoj zemlji pronašlo oko 149.000 državljana Ukrajine i gotovo 295.000 državljana Rusije. U istom periodu Srbiju je napustilo 145.000 državljana Ukrajine i 264.000 državljana Ruske Federacije. Razlika između broja onih koji su ušli i onih koji su izašli iz zemlje je oko 35.000. A trenutno po osnovu privremenog boravka u Srbiji boravi 706 državljana Ukrajine i blizu 24.000 državljana Rusije.

„Tržište rente jeste blago usporeno u smislu tražnje – imali smo pik tražnje u martu prošle godine posle početka sukoba u Ukrajini, što je rezultiralo pikom tražnje i cena u oktobru. To je neki period kada su cene rente rasle i za 50, 60 odsto u odnosu na period pre toga“, kaže za portal N1 Miloš Mitić, izvršni direktor City Expert.

Sada, dodaje – imamo stabilizaciju tržišta.

„I sada postoji tražnja koja je viša nego što je bila pre situacije u Ukrajini, ali se znatno smanjila. Tražnja je manja, ali se i dalje održava na nekom stabilnom nivou. Što se tiče samih cena, to nije rezultiralo da cene najma sada padnu – bilo je i očigledno da nikada neće pasti na nivo od pre marta 2022. Zaustavljen je rast cena najma nekretnina, ali je su one i dalje visoko pozicionirane iznad realnog stanja u zemlji“, ističe sagovornik portala N1.

Dobre lokacije se, dodaje – i te kako dobro izdaju.

„U oktobru 2022. smo imali situaciju da su se malo lošiji stanovi po obodima Beograda izdavali po ekstremno visokim cenama. Neraealno visokim. To je sad smanjeno i promenjeno“, ističe Mitić.

On navodi konkretne primere.

„Tada su stan od 50 do 60 kvadrata sa jednom izdvojenom spavaćom sobom iznajmljivali po ceni od 600, 700 evra. Realna cena u tom trenutku bila je 300 do 400 evra. Te cene se sada nisu vratile na početne, već su se stabilizovale na nekom nivou od oko 500 evra“, pošnjava sagovornik portala N1.

Slično je, dodaje, i na drugim perifernim lokacijama – u Rakovici, Borči, Surčinu.

„Tada se izdavalo sve, sada se deo tog tržišta povukao. Vidi se i po portalima koji objavljuju oglase da ponuda raste, dok je tražnja opala. Sada imate stanova, možete da birate, ali i dalje po skupljim cenama. Tek ako se nastavi ovaj trend da imate visok nivo ponude, da stanovi stoje i ne izdaju se, možda da dođe do pada cena. Za sada je taj period isuviše kratak. Za to je neophodno da protekne još nekoliko meseci“, kaže Miloš Mitić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Gde su najviše cene

Najviše cene najma u Beogradu imaju stanovi na području Vračara, Starog grada, Novog Beograda, Vukovog spomenika, centralni deo Zvezdare.

„To su najatraktivnije opštine gde je sada cena najma jednoiposobnog ili dvosobnog stana površine oko 50 kvadrata od 700, 800 evra za regularni stan, pa do 1.000, 1.200 evra za stnove u popularnim kondominijumima kao što su Beograd na vodi, West 65, Central garden… Stan iste površine na periferiji Beograda u Mirjevu, Zemunu, Voždovcu dalje od Auto-komande može da se iznajmi po ceni od 400 do 500 evra“, kaže sagovornik portala N1.

Kada je reč o ruralnijim delovima – kraj Borče, Rakovice, tu su cene niže.

Šta kažu oglasi: Od Žarkova do Westa

Više sajtova bavi se oglašavanjem nekretnina koje se nude na prodaju i u najam. Osim ponude City Experta koja je onlajn agencija za kupovinu, prodaju i zakup nekretnina, pogledali smo ponude koje nude portal za oglašavanje nekretnina 4zida.rs i oglasnik „Halo oglasi“.

A ponuda u oglasima je zaista – šarenolika.

U najam se nude „kreveti na dan“ – obično u blizini velikih gradilišta, za smeštaj više radnika u jednoj sobi. Pa „stan na dan“, namešteni, nenamešteni, oni od 18 kvadrata pa sve do stanova sa bazenima u dvorištu.

Cene stanova površine od 50 do 60 kvadrata su ujednačene – ali u određenom delu grada, ili naselju.

Tako najjeftiniji stan (60 m2) za najam na sajtu City Experta (u trenutku nastanka ovog teksta) košta 380 evra u Bulevaru kralja Aleksandra, na Zvezdari, a najam najskupljeg iste površine na Neimaru, Vračar, košta 1.800 evra.

Sajt Halo oglasa kao najjeftiniju ponudu stanova za iznajmljivanje ove površine nudi jedan na Voždovcu, za 350 evra, dok je najskuplji u kondominijumu West 65, za 1.800 evra.

Portal 4zida.rs u ponudi za iznajmljivanje ima stan u naselju Žarkovo za 200 evra, koliko koštaju i stanovi ove površine na Ledinama, u Grockoj, Konjarniku, dok je najsuplji – 2.200 evra u naselju West 65.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd stanovi u beogradu cene stanova iznajmljivanje stanova nekretnine vodič

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana