Tekst objavljen: 11.10.2023 13:55        


Već od 2028. godine na tržištu bi se mogli prodavati pametni telefoni koji sami popravljaju svoj ekran kada se on izgrebe

Za pet godina bismo mogli da imamo "samolečeće" telefone


Tako bar prognozira analitička kuća CCS Insight na osnovu uvida u postojeće tehnologije i tempo njihovog razvoja. Niame, za pet godina bi u masovniju upotrebu mogli ući “nano premazi” za ekrane naših gedžeta. Njihov “posao” bi bio da kada se ekran izgrebe stvore novi materijal koji će popunjavati ogrebotinu.

Ovo nije u domenu SF filmova, ta tehnologija postoji već godinama. Primera radi, kompanija LG je još 2013. na tržište izbacila telefon koji “sam sebe leči” na ovaj način. Četiri godine kasnije Motorola je zaštitila patent za popravljanje polomljenih ekrana. I Epl je radio na sličnom rešenju i zaštitio ga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Međutim, sve te tehnologije na kraju ipak nisu bile komercijalizovane. Na tržištu i dalje nisu u masovnoj upotrebi telefoni koji sami popravljaju svoje ekrane. Razlog tome je što su za razvoj ovih tehnologija potrebna značajna ulaganja a potom su ulaganja potrebna i u informisanje kupaca kako bi bili svesni šta kupuju ako pazare “samolečeći” telefon, odnosno da ne bi imali nerealna očekivanja. Jer, ove tehnologije ne “leče” polomljena stakla, već samo izgrebana. Koja, na kraju krajeva, niko od korisnika ni ne pokušava da “izleči” jer i sa ogrebotinama mogu da koriste telefone.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
samolečeći telefoni popravka telefona telefoni koji se sami popravljaju pametni telefoni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana