Zvanični kurs Evra za dan 26.07.21. :: 117.5606 rsd
Tekst objavljen: 19.04.2020 17:00        


Za samo tri ili četiri nedelje svet neće imati gde da skladišti naftu, izjavio je vlasnik jedne od najvećih energetskih kompanija Gunvor Torborn Tornkvist

"Za tri nedelje svet više neće imati gde da skladišti naftu"

Mesta trenutno skoro i da nema u skladištima i tankerima. Trejderi aktivno kupuju naftu na spot tržištu, s obzirom da košta manje nego za fjučerske ugovore. To im omogućava da ostvare dodatni prihod – nafta koja je jeftino kupljena kasnije će se preprodati po skupljoj ceni sa odloženo isporukom.

Prema mišljenju Tornkvista, ukoliko ukupno smanjenje proizvodnje nafte posle dogovora OPEK plus ostane na nivou 12-13 miliona barela dnevno, neće se mnogo šta promeniti. Direktor „Gunvora“ je objasnio da je u aprilu ponuda veća od potražnje za 25 miliona barela.

Kako se navodi, rafinerije nafte u Rusiji takođe uskoro neće imati gde da skladište proizvode, pa će biti prinuđene da iznajmljuju cisterne od železnice. Međutim, iz tehničkih razloga nemoguće je zaustaviti proizvodnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

OPEK plus je u nedelju odobrio novo smanjenje proizvodnje nafte sa nivoa iz oktobra 2018. godine: za 23 odsto u maju-junu, 18 odsto – do kraja 2020. i 14 odsto – do kraja aprila 2022. godine.

U prvoj fazi savez će smanjiti proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, zatim za 8 i 6 miliona. Za Rusiju i Saudijsku Arabiju referentna baza iznosiće 11 miliona barela dnevno.

Meksiko je insistirao na posebnim uslovima i smanjiće proizvodnju za samo 100 hiljada barela dnevno u maju-junu, dok će ostalo kompenzovati Sjedinjene Američke Države.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
previše nafte torborn tornkvist nafta zalihe nafte proizvodnja nafte opek

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana