Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 26.02.2020 15:45        


Zbog niza propusta u Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, porodilje u Srbiji nisu u mogućnosti da tokom na porodiljskog bolovanja da obnove dozvoljeni minus ili da uzmu kredit u banci, iako ispunjavaju sve uslove

Zakon uskraćuje pravo porodiljama da obnove dozvoljeni minus ili da uzmu kredit?

Trudnicama novac na ime naknade uplaćuje Republički fond za zdravstveno osiguranje, a problem nastaje nakon porođaja. Brigu o primanjima porodilja tada preuzima Ministarstvo za rad, ali ono ne izdaje potvrdu o tim primanjima. Tako žena na porodiljskom bolovanju ne može da obnovi dozvoljeni minus ili da uzme kredit u banci, jer ne može da pribavi dokaz da je u poslednja tri meseca imala primanja.

Koordinatorka portala „Bebac“ Jasmina Mihnjak objašnjava da taj problem postoji već dve godine, od kada je Zakon donet.

„Državu to ne zanima, njima je važno da se novac isplaćuje, a da li mame mogu da ostvare druga prava, potpuno im je nebitno. Firma ne može da izda papir o poslednje tri uplate koji banka traži kao uslov za kredit ili dozvoljeni minus, jer oni novac nisu ni dali. Propust moraju da reše banka i Ministarstvo za rad“, kaže Mihnjak za „Večernje novosti“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Narodnoj banci Srbije (NBS) ističu da propisi kojima je uređeno upravljanje kreditnim rizikom banke, ali ni drugi podzakonski akti NBS ne predstavljaju prepreku za uvažavanje primanja koja se ostvaruju po osnovu porodiljskog odsustva u kontekstu ocene kreditne sposobnosti. Kako su objasnili u NBS, banka može da koristi podatke o primanju iz svoje evidencije i evidencije druge banke, kako po osnovu zarade, tako i po osnovu naknade zarade, bez obzira na to ko je uplatilac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
jasmina mihnjak bebac dozovljeni minus trudnice porodilje bebe krediti Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana