Tekst objavljen: 28.11.2022 14:15        


Transakcija je odbijena jer pumpa koristi POS terminale, koji za autentifikaciju koriste čip i magnetnu traku, a banka ne dozvoljava plaćanje bez unosa PIN-a

Zašto "dina" ne prolazi na "Petrolovim" pumpama?


Šta može da vam se dogodi ukoliko sipate gorivo na „Petrol” pumpi, a u novčaniku imate samo „dina” karticu? Ili ako želite da podelite račun za već natočeno gorivo i platite ga sa dve različite kartice? Šta ukoliko nemate gotovinu u novčaniku, a bitno vam je da platite isključivo karticom preko računa firme? Može se dogoditi da se nađete u problemu, iako ga niste sami napravili, jer imate novac na računu i želite da platite gorivo.

U takvoj jednoj situaciji se našao naš čitalac koji je nedavno na novobeogradskoj „Petrol” pumpi sipao gorivo. Iako je imao novac na računu firme, gorivo nije mogao da plati „dina” karticom.

– Transakcija je odbijena, kako mi je objašnjeno, jer „Petrol” koristi POS terminale, koji za autentifikaciju koriste čip i magnetnu traku. Aik banka, koja mi je izdala „dina” karticu, ne dozvoljava transakciju bez unosa PIN-a. Međutim, na pumpi ne postoji terminal na kome je moguće ukucati PIN. Tu je nastao problem, priča naš sagovornik, koji je odmah predložio da mu izdaju predračun za firmu, kako bi iznos platio onlajn, ali ni to nije bilo moguće, pa su mu ponudili plaćanje gotovinom ili drugom karticom.

– Kako mi to nije odgovaralo, jer sam želeo da platim sa računa firme, tražili smo drugo rešenje. Ispostavilo se da bi trebalo da potpišem izjavu da sam ili pobegao bez plaćenog računa ili da sam gorivo natočio, ali da nemam novac, (što nije tačno u mom slučaju), čime se obavezujem da ću naknadno platiti dugovanje. Pristao sam, a onda je usledio novi šok. Ceo dokument, ili takozvana izjava o dugu, koju sam potpisao, napisana je na hrvatskom jeziku. Ako i to zanemarimo, mada ne znam zašto bih u svojoj zemlji potpisivao izjavu na stranom jeziku, koju možda i ne razumem, obavezao sam se na ovaj način da ću dugovanje platiti u roku od 24 sata – nastavlja naš sagovornik. On naglašava da ga je radnik legitimisao i da smatra da je na taj način prekršen i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, budući da su svi njegovi lični podaci uneti u sistem koji je, objašnjava, na hrvatskom ili slovenačkom jeziku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


– Softver im je verovatno u matičnoj zemlji. Tokom rešavanja ovog problema sve informacije sam dobio od menadžera pumpe, koji nije video nikakav problem u situaciji koja je očigledno sasvim uobičajena u njihovom poslovanju – zaključuje on. U kompaniji „Petrol” su nam rekli da u njihovim objektima i terminalima može da se plati račun „dina” karticom, ali da povremeno imaju probleme koji su „na strani izvršitelja transakcije i ’Petrol d.o.o.’ Beograd na to nema uticaj”. Na pitanje zašto se potrošačima u ovom slučaju, kada nije njihova krivica što račun ne može biti naplaćen, kao mogućnost daje potpisivanje izjave u kojoj praktično priznaju da su pobegli ili da nisu imali novac da plate svoj račun, kažu da je izjava sistemski podešena.

– Ona se izdaje u situacijama kada osoba nije u mogućnosti da plati i služi kao garancija da će doneti novac naknadno. U konkretnom slučaju gospodin je uz izjavu dobio i račun kao da je platio iznos – kažu u ovoj kompaniji za naš list. Izjava je, objašnjavaju, podešena u sistemu u centrali i koristi se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

– Proverićemo mogućnosti kako bismo mogli izjavu što pre prilagoditi srpskom jeziku – kažu u „Petrolu”. „Politika” je odgovore potražila i u Aik banci kako bismo saznali da li dozvoljava korišćenje kartice bez unošenja PIN-a, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

1 komentar

  1. User image
    Ivana 28.11.2022 14:33

    ...slo-hrvatske firme u srbiji postuju zakone svojih zemalja..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dina kartice gorivo petrol benzinske pumpe plaćanje karticom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana