Tekst objavljen: 18.02.2020 11:35        


Iako se poslednjih godina u Srbiji povećao broj očeva koji koriste porodiljsko bolovanje, majke su i dalje neprikosnovene u korišćenju ovog prava

Zašto više očeva ne koristi mogućnost da ode na porodiljsko?

Očeve za ovaj postupak, kako kažu poznavaoci, uglavnom sprečavaju karijere, bolje plaćeni poslovi, ali i društvene stigme, koje i dalje postoje na našem području.

Naime, prema najnovijim podacima, u prošloj godini je ukupno 328 očeva bilo na porodiljskom bolovanju, što nije velika razlika u odnosu na 2018. godinu, ali jeste u odnosu na ranije. Recimo, 2007. godine svega njih 17 iskoristilo je ovo pravo. Ipak, i uz ovo povećanje, broj tata koji taj period provode sa detetom je i dalje izrazito mali u poređenju sa majkama, ali i sa brojkama u razvijenijim zemljama.

Procedura skoro jednaka

Iako bi se možda pomislilo da je postupak otvaranja porodiljskog bolovanja za oca znatno drugačiji, ipak nije tako. Dokumenta koja otac prilaže da bi otvorio porodiljsko bolovanje su skoro ista dokumentima koje prilaže i majka, uz jedan izuzetak. Naime, potreban im je "sporazum u pisanoj formi između njega i supruge o tome da majka prenosi bolovanje radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta".

Praktično, porodiljsko bolovanje očevi mogu da "preuzmu" od majki onda kada beba napuni tri meseca, a do tada samo majke mogu da ga koriste. Ovo u posebnim slučajevima može biti prepušteno ocu, ali samo u slučajevima kada majka napusti dete, usled smrti majke, izdržavanja zatvorske kazne ili kad je iz nekih drugih razloga majka opravdano sprečena da vodi računa o bebi, kao što je, na primer, hospitalizacija.

Odsustvo radi nege deteta nadovezuje se na porodiljsko bolovanje i mogu ga koristiti oba partnera, ali ne istovremeno.

U prošloj godini je, prema podacima Ministarstva za rad, 14 očeva koristilo naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, 213 je uzelo naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, a 101 otac je dobio naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Šta će da mi kažu prijatelji"

Situacija je svakako bolja nego kada očevi nisu uopšte koristili ovu mogućnost, ali je broj svakako mali, kaže u razgovoru za "Blic Biznis" Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS). Ona tvrdi da je situacija takva jer su uglavnom očevi ti koji imaju uspešniju karijeru, rade na bolje plaćenim radnim mestima od žena i imaju šansu za napredovanje na poslu.

Oni očevi koji uzimaju porodiljsko odustvo, kako kaže Savić, uglavnom rade na nekim slabije plaćenim radnim mestima ili recimo nisu bili u dobrim odnosima sa nadređenima, pa im taj period odgovara da se "sklone" sa posla.

"Jedan od razloga zašto ne idu na porodiljsko bolovanje je i 'balkanski mentalitet'. U nekoliko slučajeva je recimo bilo potrebno da muškarac uzme porodiljsko jer je žena veoma uspešna i u tom trenutku joj je karijera veoma bitna, ali prosto nije mogla da se dogovori s njim. Uglavnom je to pitanje - šta će da mi kažu prijatelji, ili - biću predmet podsmeha", objašnjava Savić.

Ističe da je neophodno da Srbija kao društvo više radi na edukaciji ali i prihvatanju takve mogućnosti, ali dodaje i da je to dugotrajan i težak proces i u zemljama Evropske unije.

Postoje države u kojima se očevi podstiču da uzimaju porodiljsko odsustvo. Tako se u Švedskoj to čak koristi kao prednost kada se traži neki drugi posao. Švedska je još 1974. godine uvela "roditeljsko" odsustvo umesto "materinskog, a prema istraživanjima, smatra se da je muškarac koji provede više od 60 dana sam sa detetom idealan kandidat za rad pod pritiskom i stresom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
očevi na porodiljskom porodiljsko bolovanje deca bebe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana