Tekst objavljen: 24.12.2019 11:55        


Završni računi budžeta Srbije od 2002. do 2018. godine, dostavljeni Skupštini Srbije, pokazuju da je stvarna potrošnja budžetskih korisnika osetno veća od iznosa koji su bili u budžetskim planovima i izveštajima Ministarstva finansija o tekućem izvršenju budžeta, navodi se u danas objavljenoj analizi Fiskalnog saveta

"Završni računi budžeta pokazuju da je potrošnja veća od planirane"

“Nakon tri godine neobjavljivanja i sedamnaest godina neusvajanja završnih računa u Narodnoj skupštini, ovi važni zakoni za period 2002-2018. godine ušli su u skupštinsku proceduru, čime je učinjen značajan korak ka unapređenju sistema za upravljanje javnim finansijama, jer jedino završni računi daju konačne i dovoljno sveobuhvatne informacije o izvršenju budžeta Republike”, istaknuto je u analizi Saveta.

Završni računi su pokazali, po oceni Saveta, da postoji deo rashoda budžetskih korisnika koji nije obihvaćen redovnim izveštavanjem, koji u proseku iznosi oko 570 milionan evra godišnje.

“Takođe, završni računi pokazuju da se oko 850 miliona evra godišnje potroši drugačije od plana izloženog u budžetu i usvojenog u Skupštini. Premda se načelno znalo da se tokom godine budžetske aproprijacije menjaju korišćenjem budžetske rezerve i drugih netransparentnih izvora, ali tek sada je moguće sagledati vrednost i strukturu ovih promena. One nisu u potpunosti ekonomski problematične (na primer, oko četvrtine te sume odnosi na povećanje kapitalnih rashoda), ali je ipak reč o prevelikom iznosu da bi bio raspoređen potpuno mimo skupštinske procedure i uvida javnosti kroz koju je prošao zakon o budžetu”, ukazao je Savet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Neki od nedostataka predloženih završnih računa budžeta su, smatra to nezavisno telo, što je propuštena prilika da se prikažu neke važne informacije, kao što su kome su i zašto plaćene ogromne kazne i penali, koja javna preduzeća su uplaćivala deo dobiti u budžet i u kom iznosu, koja preduzeća su korisnici subvencija za strane investitore.

“Završni računi pružaju uvid u prihode iz vanbudžetskih izvora i pokazalo se da su oni u budžetskim planovima sistematski potcenjivani. Vanbudžetskim prihodima finansiraju se uglavnom tekući rashodi, zbog čega su rashodi za zarade zaposlenih veći nego što se do sada smatralo”, naveo je u analizi Fiskalni savet.

Dodaje se da su rashodi finansirani tekućom budžetskom rezervom veliki, da rastu i da su dobrim delom netransparentni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Fiskalni savet budžet Srbije završni račun veća potrošnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana