Tekst objavljen: 03.01.2016 14:07        


“Vi ste ono što vozite” , kaže jedna reklama za autobomobile. Automobil može da predstavlja Vaš uspeh, Vaš prioritet i to kako želite da se predstavite svetu. Može biti definicija praktičnosti ili vaše ekscentričnosti. Ipak, šta god da predstavlja, trebaće Vam puno novca da izrazite sebe jednim četvorotočkašem.

Želiš novog četvorotočkaša

Kako nedavne statistike pokazuju, u Srbiji se do automobila najčešće dolazi putem auto kredita, koji baš kao i kad su automobili u pitanju imaju svoje prednosti i mane, neki razumne, a neki sasvim nerazumne cene.

Iako je kredite nemoguće potpuno ujednačiti pre svega što su neki namenjeni kupovini polovnih, a neki novih vozila, kao i zbog toga što je sam iznos kredita i rok otplate drugačiji, kao i sredstva obezbeđenja. Ugrubo možemo reći da je uzimajući u obzir nekoliko osnovnih parametara ( kredit u evrima za kupovinu novih i polovnih vozila) prosečna cena auto kredita (efektivna kamatna stopa na auto kredite u evrima) u Srbiji između 7,79% i 16,46%.


Šta morate da znate pre nego što krenete u kupovinu automobila na kredit?


Budite svesni svoje kreditne sposobnosti
Ukoliko planirate da uzmete auto kredit, prvo što morate da uradite je da povučete izveštaj iz Kreditnog biroa i sagledate svoju situaciju. Ukoliko Vaš izveštaj pokazuje da ste prethodne tri godine bili neuredan platiša ili da ste trenutno prezaduženi, biće vam znatno sužene mogućnosti za uzimanje kredita.
Pogledajte koje sve automobile možete da kupite za 100 eura mesečno.


Sagledajte sve povoljne ponude
Nikada nećete dobiti najbolju ponudu ako odete samo u jednu banku. Sve banke prodaju novac, a kredit koji nameravate da podignete je samo sredstvo da stignete do svog cilja tj. do automobila. Kako bi ste dobili najpovoljnije uslove proverite sve dostupne opcije, jer ma koliko želite da kupite auto “SADA”, imajte na umu da će vaša finansijska obaveza vraćanja tog kredita trajati nekoliko godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nemojte se finansijski preforsirati
Pre nego što krenete u kupovinu automobila, morate da znate kakav automobil možete sebi da priuštite. To znači da morate znati koliku kaparu možete dati, koliko može biti Vaše učešće ili depozit za automobil, i naravno, koliko će Vas kredit ukupno koštati i kolika će biti visna Vaše mesečne rate. Insistiranje na tome da kupite baš željeni auto, bez obzira na finansijsku računicu može vas dovesti u situaciju da izbijete sebi nekoliko stotina ili hiljada evra iz džepa, ili da pak znatno produžite rok u kome ćete otplaćivati kredit.


Uradite svoju matematiku
Jednostavan korak koji mnogi zaborave da urade je i izračunavanje prave cene automobila koji kupujete. To nisu samo mesečne uplate dok ne otplatite kredit. U računicu treba da uđe i kapara koju dajete i troškovi kredita i ostali troškovi koje ćete imati tokom otplate. Ukoliko je kredit indeksiran u stranoj valuti npr. u evrima, a platu primate u dinarima računajte da će Vam tokom otplatnog perioda zbog kursnih razlika biti potrebno oko 10% više novca za otplatu kredita.

Kad svedemo na jednostavnu istinu da sve banke prodaju istu robu, a to je novac, imajte u vidu, da se uz malo više istraživanja tržišta može pronaći kredit po znatno povoljnijim uslovima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
novi automobili auto kredit auto kako do automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana