Tekst objavljen: 11.12.2023 15:50        


Centralne banke su nastavile da kupuju zlato, sa prijavljenim neto mesečnim kupovinama od ukupno 42 tone u oktobru, otkrio je Svetski savet za zlato (VGC)

Zemlje širom sveta gomilaju rezerve zlata


Prema izveštaju objavljenom prošle nedelje, cifra je bila 41% niža od revidiranih ukupnih 72 tone iz septembra, ali i dalje 23% iznad mesečnog proseka za januar-septembar od 34 tone.

Narodna banka Kine ostala je najveći kupac poluga, prijavivši kupovinu 23 tone zlata u 12. uzastopnom mesečnom povećanju svojih rezervi.

Centralna banka Turske takođe je izvršila značajnu kupovinu tokom meseca, kupivši 19 tona kako bi povećala svoje zvanične zlatne rezerve (centralna banka plus fondovi trezora) na 498 tona.

Osim ove dve banke, kupovina je bila skromnija, navodi se u izveštaju.Narodna banka Poljske je, kako se izveštava, nastavila da povećava svoje zalihe zlata, kupivši još šest tona.Njene zalihe plemenitog metala su ove godine porasle za preko 100 tona, na ukupno 340 tona. Rezervna banka Indije, Češka narodna banka, Narodna banka Republike Kirgizije i Centralna banka Katara bili su drugi značajni kupci u oktobru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U izveštaju se takođe navodi da je kupovina zlata centralne banke u velikoj meri nadmašila prodaju tog metala do sada ove godine.

„Čak i pre oktobarske neto kupovine, primetili smo da će 2023. verovatno biti još jedna kolosalna godina kupovine centralne banke.Pošto je K4 započeo pozitivno, izgleda da će ovogodišnja tražnja centralne banke porasti još više“,zaključio je VGC.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zlato kupovina zlata svetska ekonomija zalihe zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana