Tekst objavljen: 08.09.2021 12:00        


Ono što je dokusurilo poljoprivrednike Zapadne Srbije na samom kraju sezone, jeste nestašica vode

Zimnica će ove godine biti skupa


Od ranog mraza, preko grada, vetra i oluje pa sve do suše u vrelim letnjim mesecima -ništa od ovoga nije zaobišlo srpske voćare i povrtare. Vremenski (ne)uslovi desetkovali su rod svega što raste u fabrikama pod otvorenim nebom, pa je sada to sve stiglo na naplatu. Cene na pijačnim tezgama duplo su skočile, pa su sve prilike da će ove godine ajvar biti papren, ali ne zbog toga što je paprika ljuta, već zato što je njena cena visoka.

- Kilogram paprike kreće se od 50 do 150 dinara, paradajza od 80 do 120 i to je duplo više nego prošle godine, kad se kilogram paradjza mogao kupiti za 50 dinara. Ponuda je smanjena, samim tim potržanja veća što je uslovilo porast cena na teritoriji čitave Srbije. Domaćice koje se odluče da ove godine kući spremaju zimnicu, moraće da izdvoje poprilično više novca -kaže Vera Robajac iz Čačka, koja već godinama ima tezgu na pijaci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ono što je dokusurilo poljoprivrednike Zapadne Srbije na samom kraju sezone, jeste nestašica vode pa nisu mogli ni da zalivaju ono što je rodilo. Zbog toga ni kvalitet plodova nije zadovoljavajući. Takođe skočile su cene repromaterijala, što je još jedan razlog zbog kog su cene skočile i nemaju nameru da idu silaznom putanjom.

- To nam je što nam je. Ne treba se očekivati drastičan pad cena kako vreme bude prolazilo, kao što je to bio slučaj nekih prethodnih godina. Veliko je pitanje šta će biti i narednih sezona, jer je evidentno došlo do klimatskih promena koje će uticati na količinu i kvalitet voća i povrća. Za sada se građani nisu žalili zbog visokih cena. Pripreme za zimnicu su već krenule, a najveće interesovanje tradicionlano počinje u septembru -rekla je Vera.

Vremenskim nepogodama najviše su ove godine pogođene kajsije, šljive, paradajz i kratsavac i njihov rod je prepolovljen. Otkupne cene ovog voća i povrća zbog toga su duplo veće, a velika potražnja za srpskim voćem je na evropskom i svetskom tržištu, usled nestašice na globalnom nivou.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zimnica priprema zimnice voće povrće poljoprivreda čačak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana