Tekst objavljen: 31.08.2021 18:00        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da 12,6 odsto deviznih rezervi Srbije, koje iznose 14,6 milijardi evra, trenutno čini 36,7 tona zlata, te da bi najava državnog vrha o nameri da se one povećaju na 50 tona zlata, mogla da bude ostvarena već naredne godine

"Zlato čini 12,6% devzinih rezervi Srbije"


„NBS je ostvarila svoj cilj u smislu učešća zlata u ukupnim deviznim rezervama zemlje. Ono iznosi trenutno nešto preko 12,6 odsto. Iznad je zemalja u razvoju gde je prosek oko 7,4 odsto, a nešto malo ispod razvijenih zemalja od 19,4 odsto. Možda i dostignemo tih 50 zona zlata u rezervama, ali sve zavisi od okolnosti. Možda i sledeće godine“, rekla je Tabaković na konferenciji za novinare.

Kako je navela, buduća kupovina zlata zavisiće od toga „kako budemo stajali sa potrebom da podržimo privredu, jer iz nje proizilaze radna mesta, plate, tražnja i punjenje budžeta, a kada se zadovolje elementarne potrebe, višak koji se može ostaviti po strani može se ostaviti i u zlatu“.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da 12,6 odsto deviznih rezervi Srbije, koje iznose 14,6 milijardi evra, trenutno čini 36,7 tona zlata, te da bi najava državnog vrha o nameri da se one povećaju na 50 tona zlata, mogla da bude ostvarena već naredne godine.„NBS je ostvarila svoj cilj u smislu učešća zlata u ukupnim deviznim rezervama zemlje. Ono iznosi trenutno nešto preko 12,6 odsto. Iznad je zemalja u razvoju gde je prosek oko 7,4 odsto, a nešto malo ispod razvijenih zemalja od 19,4 odsto. Možda i dostignemo tih 50 zona zlata u rezervama, ali sve zavisi od okolnosti. Možda i sledeće godine“, rekla je Tabaković na konferenciji za novinare.Kako je navela, buduća kupovina zlata zavisiće od toga „kako budemo stajali sa potrebom da podržimo privredu, jer iz nje proizilaze radna mesta, plate, tražnja i punjenje budžeta, a kada se zadovolje elementarne potrebe, višak koji se može ostaviti po strani može se ostaviti i u zlatu“.

„Za sada smo zadovoljni nivoom zlata koji imamao, a razmotrićemo pravi trenutak za kupovini još zlata po najboljim mogućim cenama“, kazala je Tabaković i dodala da će javnost, kao i svaki prethodni put, biti blagovremeno obaveštena – kada, po kojoj ceni je kupljeno i gde je držano zlato.

Dodala je da je NBS do pre godinu i po – dve, po navici, kupovala sve zlato koje se proizvodi u Srbiji, a ispručivao ga je RTB Bor, odnosno sada Ziđing.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako je objasnila, zlato i u zemlji i u inostranstvu se kupuje po istoj ceni, jer je u pitanju berzanska roba, ali NBS prati najpovoljniji trenutak kada se to radi.

Na pitanje novinara da objasni težnju NBS da svo zlato iz rezervi čuva u zemlji, Tabaković je navela da je to praksa u razvijenim zemaljama.

„Niko ne želi da rizikuje da imovinu koju ima neće moći iz bilo kojih razloga da povuče i to je opšta situacija“, rekla je ona, podsetivši da je Srbija imala dosta administrativnih problema kada je trebalo da se iz Londona dopremi tona zlata koja joj je pripala nakon sukcesije imovine bivše SFRJ.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zlato devizne rezerve Narodna banka Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana