Tekst objavljen: 31.03.2016 12:31        


Najveća kompanija na svetu, tehonološki div Apple, nakon višegodišnjeg rasta koji je ušao u anale korporativne istorije nalazi se pred novim, velikim izazovom.

Apple: Dolazi li kraj iPhone ere?

Analitičari masovno, po prvi put otkada je lansiran, predviđaju pad prodaje iPhone-a za narednu godinu, dok stanje kineske ekonomije i loša izdanja Apple-ovih dobavljača unose dodatno podozrenje među investitore.
Da li pred Apple-om stoji vreme stagnacije ili će nanovo pozitivno iznenaditi investicionu javnost i u bliskoj budućnosti postati prva kompanija vrednija od 1.000 milijardi dolara?

Apple je i u tekućoj godini nastavio snažan rast kojim se ne bi postidele ni kompanije u ranoj fazi razvoja. U poslednja tri kvartala (Apple-ova fiskalna godina traje od oktobra do septembra naredne godine), Apple je zabeležio skok prihoda od skoro 30 odsto, dok je dobit rasla i preko ove stope. Međutim, iako je prodaja iPhone-a nastavila da raste (35 i 22 odsto u poslednja dva kvartala), oba puta je bila neznatno ispod očekivanja analitičara.

Kada se tokom leta u fokusu investitora našlo usporavanje kineske ekonomije, Apple je bio jedna od "žrtava" smanjenih izgleda na ovom tržištu visoke penetracije, spustivši se tokom avgusta nadomak nivoa od 100 dolara po akciji (tokom proleća postignut je istorijski maksimum od 134 dolara). Kina je ove godine zauzela četvrtinu Apple-ovih prihoda te je postala drugo tržište po važnosti pretekavši Evropu.

U poslednja dva tromesečja prodaja u Kini je udvostručena te je ovo tržište postalo od apsolutne važnosti za ovog tehnološkog giganta. Usporavanje kineske ekonomije moglo bi ozbiljno da naruši izglede Apple-a, s obzirom da ni na jednom drugom tržištu nema ni približne stope rasta (primera radi, Amerika u poslednjem kvartalu ima stopu rasta od 10 odsto, a Evropa od dva procenta). Usporavanje kineske privrede moglo bi da zaustavi bujanje srednje klase za koju se prvobitno procenjivalo da bi do 2030. godine mogla porasti za više od 300 miliona, a Apple upravo računa na ovaj segment stanovništva.

I dok je kineska ekonomija sredinom godine bila glavna pretnja Apple-ovim budućim izgledima, s jeseni su dobavljači ove kompanije postali glavni činioci opreza među investitorima i analitičarima. Slabiji očekivani prihodi komponentaša iPhone-a proizveli su lavinu negativnih prognoza za Apple-ovu narednu poslovnu godinu - po prvi put u istoriji konsenzus analitičara predviđa negativnu stopu prodaje iPhone-a u jednoj fiskalnoj godini (218-220 miliona naspram ovogodišnjih 231 milion jedinica).

Pre ili kasnije bilo je izvesno da se ovo usporavanje mora desiti jer nijedna kompanija ne može doveka beležiti ovako visoke stope rasta (primera radi, 2009. je prodato tek 20 miliona iPhone-a). No, ono što investitori od ove kompanije zauvek očekuju jeste njeno liderstvo na inovativnom polju, a tu nije bilo mnogo velikih uspeha u bliskoj prošlosti. Stoga će kapacitet ove kompanije da se u narednom periodu pozicionira kroz za sada nedovoljno prihvaćen smartwatch ili Apple TV biti od kritične važnosti u održanju njene liderske pozicije.

Nedavno je na ovaj aspekt kompanije ukazao Goldman Sachs, prognoziravši veliki potencijal u transformaciji Apple iz "hardverske" u uslužnu kompaniju koja će ekspanziju beležiti kroz prodaju usluga korisnicima iPhone-a. Analitičari ove investicione banke procenjuju da bi Apple u bliskoj budućnosti kroz prodaju servisa kao što je Apple Music mogao postati sličniji Google-u ili Facebook-u i u znatno boljoj meri iskoristiti bazu od oko pola milijarde korisnika. Na poslednjoj ceni akcije od 107,3 dolara, Apple je i dalje najveća svetska kompanija sa tržišnom kapitalizacijom od nepunih 600 milijardi dolara.

Na kraju septembra, bilansna pozicija gotovine ove kompanije prevazišla je sumu od 200 milijardi dolara, dok je trenutni P/E racio (odnos tržišne kapitalizacije i dobiti) ispod 12 što je retko niska evaluacija jedne tehnološke kompanije. Ipak, jako nabildovani bilansi i povoljno vrednovanje kompanije teško mogu opredeliti njenu budućnost o čemu svakako dosta toga mogu reći bivši giganti kao što su Motorola, Nokia, BlackBerry...

Dalje napredovanja Apple u velikoj meri zavisiće od podizanja novih poslovnih segmenata koji će ga osloboditi prevelike zavisnosti od jednog proizvoda koji ulazi u fazu zrelosti (trenutno iPhone čini dve trećine prihoda). U slučaju uspeha novih inovativnih rešenja, nema sumnje da ovo do sada neće biti poslednja reč u Apple-ovoj ekspanziji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana