Tekst objavljen: 06.02.2017 10:24        


Prvi trgovački dan u sedmici doneo je izuzetno skromnu investicionu aktivnost koja je rezultirala prometom od 5,5 miliona RSD (44,2 hiljade EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,4% na 700,1 poen.

Belex, dnevni izveštaj

Svega dve akcije zabeležile su promet veći od 1 milion RSD. Najveći domaći građevinar Energoprojekt holding (ENHL) oslabio je nevelikih 0,2% na 1.207 RSD. Nakon što su u januaru akcije ove kompanije stropoštale preko 9%, danas su se spuštale na nivo od 1.200 RSD što je njihova najniža vrednost u poslednjih sedam meseci.

Naftna industrija Srbije (NIIS) se zadržala na 742 RSD uz promet od dva miliona RSD, dok je uz minorno trgovanje Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) pao 1,9% na 1.100 RSD. Sa skokom od 4,6%, Komercijalna banka (KMBN) je najviše doprinela rastu indeksa, ali je ovaj skok zabeležen uz minorno trgovanje. Impol Seval (IMPL) je nastavio kontinuirani rast vrednosti, stigavši danas do 2.831 RSD uz promet od 0,1 milion RSD, dok su solidan skok od 4,2% registrovale prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) koje su se domogle nivoa od 2.500 RSD.

Na aukcijskom tržištu najprometnije su bile akcije Savremene administracije (SVRME) koje su kočile 12,4% na 4.494 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD. Većinski vlasnik ove kompanije objavio je 20. januara nameru za preuzimanje akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, ali još uvek nije usledila i zvanična ponuda za preuzimanje.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima. strovala neveliki plus od 3,2 odsto. Među prometnijim papirima bila je i Komercijalna banka (KMBN) koja je neznatno oslabila na 1.719 dinara uz promet od 13,4 miliona dinara. Protekle sedmice iz uprave ove banke je poručeno da će se Komercijalna u tekućoj godini vratiti na staze profitabilnosti nakon što je prethodne dve godine, usled velikog otpisa problematičnih kredita, registrovan negativan rezultat.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je i proteklih pet trgovačkih dana blago oscilirala oko nivoa od 740 dinara uz promet od 7,1 milion dinara. Protekle sedmice je objavljeno da je ponovo došlo do rasta akciza na gorivo, usled redovnog usklađivanja ovih nameta sa indeksom potrošačkih cena, te da trenutno državno zahvatanje na benzinu i dizel gorivu iznosi oko 55 procenata.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je ojačao skoro dva procenta na 1.121 dinar uz promet od 5,7 miliona. Ova kompanija je saopštila da je u januaru zabeležila novi rekord u broju putnika u ovom mesecu, nakon što je ostvarena stopa rasta od 13,5 procenata.

Ovo je treći mesec zaredom kako Aerodrom beleži dvocifrene stopu rasta putnika. Prošle godine Aerodrom je uslužio 4,9 miliona putnika što predstavlja rast od 3,1 odsto u odnosu na 2015. godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana