Tekst objavljen: 19.09.2023 9:55        


Protekla trgovačka sedmica donela je rast domaćeg tržišta akcija koje se domoglo najvećeg nivoa u poslednja tri meseca. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, skočio je dva odsto na 905,6 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 151,9 miliona dinara (1,3 miliona dinara)

Belex najviši od juna, Philip Morris na istorijskom maksimumu


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 20,6 miliona dinara, uglavnom na ceni od 730 dinara. Cena sirove nafte protekle sedmice porasla je za oko četiri procenta, pa je Brent nedelju okončao iznad nivoa od 94 dolara po barelu, što je njegov 10-omesečni maksimum. Ovaj zamajac za poslovne rezultate biće donekle neutralisan višim akcizama za oko osam odsto koje će stupiti na snagu od 1. oktobra.



Akcije Dunav osiguranja (DNOS) blago su porasle na 989 dinara uz promet od 3,5 miliona dinara. Akcijama najveće domaće osiguravajuće kompanije trgovalo se u uskom cenovnom rasponu od 980 do 1.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Messer Tehnogas (TGAS) nastavio je uzlazni trend stigavši do nivoa od 17.200 dinara uz skroman promet od 0,7 miliona dinara. Tehnogas je u sedmici dobio na vrednosti 6,8 odsto, dok u poslednjih mesec dana registruje skok od oko 30 procenata.

Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) porasle su 4,2 odsto na 7.785 dinara, a u utorak su izjednačile istorijski maksimum od 7.800 dinara. Vlasnici ovih hartija dobili su ove godine dividendu od 588,3 dinara po akciji što na poslednjoj ceni nosi prinos od 7,6 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza belex momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana