Tekst objavljen: 20.05.2024 14:30        


I proteklu trgovačku sedmicu obeležio je relativno skroman promet uz nastavak silaznog trenda na tržištu akcija. Ukupna realizacija na tržištu iznosila je 159,4 miliona dinara (1,4 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 0,6 odsto na 990,2 poena

Belex nastavio da klizi naniže uz slabo trgovanje


Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila najprometnija akcija iz indeksne korpe, ali sa skromnom realizacijom od 5,2 miliona dinara. Ova hartija je oslabila u sedmici 1,6 odsto na 859 dinara, dok je nedeljni minimum beležila na 843 dinara. Državni zvaničnici su prošle nedelje ponovili nameru da će omogućiti kineskoj državi da u Smederevu investira u izgradnju rafinerije koja bi konkurisala NIS-ovom postrojenju u Pančevu.Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) spustile su se na 24.000 dinara uz promet od 3,5 miliona dinara. Ova kompanija je zakazala skupštinu akcionara za 19. jun, a predložena je dividenda od 600 dinara po akciji u odnosu na prošlogodišnjih 450 dinara. Slično kao i prethodnih godina, kompanija je nastavila da deli manje od četvrtine dobiti putem dividende.


I protekle sedmice je nastavljen silazni trend akcija Dunav osiguranja (DNOS) koji gotovo neprekidno traje otkako se ovom hartijom trguje bez prava na dividendu iz prošle godine. Ova akcija se spustila četiri odsto na 925 dinara, a njom se trenutno trguje na PE raciju od 5,5x i na 65 odsto njene knjigovodstvene vrednosti.

Na čitavom tržištu najprometniji je bio niški Žitopek (ZTPK) sa trgovanjem vrednim 17,1 milion dinara. Većinski vlasnik kompanije, firma Don Don, objavila je nameru za preuzimanje 49,2 odsto akcija koje se ne nalaze pod njegovom kontrolom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana