Tekst objavljen: 18.01.2021 17:00        


Protekle sedmice zabeležen je nastavak silaznog trenda na domaćem tržištu akcija, dok je ukupan promet, u velikoj meri zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, dostigao 500,9 miliona dinara (4,3 miliona evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 1,5 odsto na 736,1 poen

Belex nastavio negativan niz u tekućoj godini

Najprometnija akcija sa realizacijom od 8,6 miliona dinara bila je Galenika Fitofarmacija (FITO) koja se ustalila na nivou od 2.550 dinara. Prošlo je godinu dana od preuzimanja ove kompanije na ceni od 3.050 dinara, nakon koga je usledilo ukidanje dividende od strane novog većinskog vlasnika, kragujevačkog Agromarketa.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) zabeležile su blagi pad cene na 638 dinara uz neveliki promet od 8,6 miliona dinara. Cena sirove nafte tipa Brent prošle sedmice je išla i preko nivoa od 57 dolara po barelu, da bi u drugoj polovini sedmice usledio silazni trend.

Akcije Komercijalne banke (KMBN) blago su porasle do nivoa od 3.000 dinara uz slabu aktivnost. Ovu godinu će obeležiti restrukturiranje banke s obzirom na velike planove novog većinskog vlasnika - NLB-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) pale su 6,4 odsto na 13.100 dinara, nakon što su prošlu godinu završile u plusu od 2,8 odsto. Profitabilnost kompanije u prvih šest meseci prošle godine oslabila je za trećinu.

Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) pale su 4,6 odsto na 1.001 RSD uz minoran promet. Koncesionar VINCI izjavio je da je kompanija u 4Q uslužila 70,3 odsto manje putnika u odnosu na godinu pre, a na nivou cele 2020. godine manje za 69,1 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza BELEX15 nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana