Tekst objavljen: 05.09.2023 11:00        


Nakon velikog rasta prethodne sedmice, domaće tržište akcija je registrovalo pad vrednosti uz prilično slabu investicionu aktivnost. Ukupan promet na tržištu iznosio je 69,3 miliona dinara (0,6 miliona evra), dok je indeks Belex15 pao 0,6 odsto na 886,4 poena

Belex oslabio uz skromnu investicionu aktivnost


Naftna industrija Srbije (NIIS) oslabila je 1,2 odsto na 719 dinara uz promet od 11,5 miliona dinara. Akcije NIS-a počele su da trpe pojačani pritisak na strani ponude nakon što se iscrpela dodatna tražnja za ovim akcijama generisana iz isplaćene rekordne dividende. NIS je nedelju dana ranije beležio solidnu tražnju i na nivou od 730 dinara, dok su protekle sedmice prodavci i na koti od 720 dinara teško pronalazili kupce.



Najveći dobitnik iz indeksne korpe bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je skočio četiri odsto na 15.604 dinara uz promet od dva miliona dinara. Usled promene regulative, koja je kompanijama ostavila 30. septembar kao krajnji rok za objavu polugodišnjih rezultata, Tehnogas još uvek nije prezentovao polugodišnji finansijski izveštaj koji tradicionalno ima najveći uticaj na kretanje cene akcija u drugoj polovini godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dunav osiguranje (DNOS), čiji se polugodišnji rezultati takođe sa nestrpljenjem očekuju posle prošlogodišnjeg neprijatnog iznenađenja, palo je 2,1 odsto na 976 dinara uz promet od 1,9 miliona dinara. Valjaonica aluminijuma Impol Seval (IMPL) oslabila je 4,3 odsto na 5.872 dinara, dok se Metalac (MTLC) ponovo vratio na psihološku granicu od 1.600 dinara na kojoj se uglavnom nalazio u protekla dva meseca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana