Tekst objavljen: 16.01.2023 10:15        


Prva trgovačka sedmica u 2023. godini protekla je uz skromnu investicionu aktivnost i rast tržišta akcija uz male obime trgovanja. Ukupan promet, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 868,2 miliona dinara (7,4 miliona evra), dok je indeks Belex15 porastao 2,2 odsto na 842,9 poena

Belex otpočeo godinu rastom uz skromne promete


Najprometnija akcija bilio je Dunav osiguranje (DNOS) koje je neznatno oslabilo na 1.068 dinara uz promet od 5,5 miliona dinara. Dunav je prošlu godinu zaključio padom vrednosti akcija od 53,5 odsto nakon što su emitovane akcije zaposlenima, a kompanija potom zabeležila pad poslovanja usled rasta rashoda po osnovu likvidiranih šteta.



Naftna industrija Srbije (NIIS) porasla je 0,6 odsto na 679 dinara uz skromno trgovanje od 3,1 milion dinara. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi porasle su prošle godine 8,9 odsto nakon što je kompanija ostvarila rekordne poslovne rezultate, pre svega usled snažnog rasta cene sirove nafte u prvih devet meseci.

Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) stizale su tokom sedmice do višegodišnjeg maksimuma od 1.700 dinara, ali su nedelju završile na skoro nepromenjenom nivou od 1.600 dinara. Beogradski aerodrom, kojim upravlja koncesionar VINCI, saopštio je da je u 2022. uslužio 5,6 miliona putnika uz snažan oporavak poslovanja u četvrtom tromesečju koje je bilo iznad nivoa predpandemijske, 2019. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) skočile su 3,3 odsto na 7.246 dinara uz promet od 1,6 miliona dinara. Ovim akcijama se od 29. decembra trguje bez prava na dividendu iz prošlogodišnje dobiti, a očekuje se isplata rekordne dividende u istoriji kompanije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze BELEX15 momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana