Tekst objavljen: 14.08.2023 11:00        


Drugu sedmicu zaredom domaće tržište akcija registrovalo je pad vrednosti uz veoma nisku investicionu aktivnost na tržištu akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 227,5 miliona dinara (1,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,3 odsto na 871,2 poena

Belex ponovo klizi naniže uprkos oporavku NIS-a


Najprometnija akcija bio je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji se vratio na nivo od 2.000 dinara uz promet od 3,4 miliona dinara. Posle dužeg vremena ova akcija počela je da trpi pritisak na strani prodaje što je namah dovelo do pada cene od 2,7 odsto. Aerodrom je krajem maja stizao do istorijskog maksimuma od 2.100 dinara, u velikoj meri zahvaljujući veoma skromnoj ponudi uprkos kontinuiranom rastu cene.



Gornjomilanovački Metalac (MTLC) se zadržao na nivou od 1.600 dinara uz promet od 2,6 miliona dinara. Kompanija je izvestila da će 16. avgusta otpočeti isplatu ovogodišnje rekordne dividende u visini od 90 dinara po akciji, što na trenutnoj ceni daje dividendni prinos od 5,6 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Dunav osiguranja (DNOS) oslabile su jedan odsto na 977 dinara uz promet od 1,8 miliona dinara. Kompanija još uvek nije objavila šestomesečne rezultate poslovanja, a investitori su postali oprezni u trgovanju nakon nedavnih vremenskih nepogoda koji će izvesno imati negativan uticaj na poslovanje kompanije.

Naftna industrija Srbije (NIIS) uspela je da zabeleži prvi oporavak nakog objave loših šestomesečnih rezultata poslovanja. Akcije ove kompanije stigle su na korak od 700 dinara ali uz veoma skromno trgovanje od 1,1 milion dinara. Na poslednjoj ceni od 696 dinara tržišna kapitalizacija NIS-a iznosi 113,5 milijardi dinara (oko 968 miliona evra), a trenutno se akcijom trguje uz očekivani PE racio od 3,2x.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze belex momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana