Tekst objavljen: 23.01.2023 14:30        


Druga trgovačka sedmica u 2023. godini donela je prekid uzlaznog trenda tržišta uz neveliku investicionu aktivnost. Ukupan promet na tržištu iznosio je tek 62,4 miliona dinara (0,5 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 1,1 odsto na 833,6 poena

Belex prekinuo uzlazni trend, NIS blizu nivoa od 700 dinara


Najprometnija akcija u indeksnoj korpi bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je probila barijeru od 680 dinara uz realizaciju od 14,7 miliona dinara. NIS je u sedmici stizao do 688 dinara nakon što je u petak pokupljena celokupna ponuda ovih hartija na nivou od 680 dinara. NIS se poslednji put na ovim nivoima nalazio u martu 2020. godine, neposredno pre izbijanja pandemije.Akcije Alfa plama (ALFA) pale su dva odsto na 23.604 dinara uz promet od 8,3 miliona dinara. Kompanija je za 23. januar zakazala vanrednu skupštinu akcionara sa predlogom odluke o prinudnom otkupu akcija od preostalih manjinskih akcionara po ceni iz nedavno sprovedene ponude za preuzimanje od 20.892 dinara. Trgovanje akcijama Alfe na nivoima iznad cene iz ponude sugeriše očekivanja investitora da bi se sudskim putem manjinski akcionari Alfe mogli izboriti za veću cenu u odnosu na ponudu većinskog vlasnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Dunav osiguranja (DNOS) nedelju su zaključile rastom od 1,5 odsto na 1.084 dinara uz promet od 5,4 miliona dinara. Nedeljni maksimum ove hartije beležile su na nivou od 1.100 dinara, gde se akcija poslednji put nalazila sredinom decembra. Akcije Dunava prošle godine pretrpele su pad od 53,5 odsto nakon podele besplatnih akcija, dok bi oporavak ove godine mogli nagovestiti eventualni bolji poslovni rezultati usled smanjenja troškova likvidiranih šteta.

Akcije Metalca (MTLC) zadržale su se na nivou od 1.640 dinar uz mali promet, dok je Messer Tehnogas (TGAS) pao skoro deset odsto na 13.000 dinara, nakon što je nedelju dana ranije snažno porastao uz minoran promet.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze belex momentum Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana