Tekst objavljen: 03.06.2019 17:00        


Treću nedelju zaredom domaće tržište akcija zabeležilo je neznatan oporavak, i to u situaciji kada su svetske berze listom pretrpele ogromne gubitke. Indeks Belex15 ojačao je 0,1 odsto na 733,3 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 720,5 miliona dinara (6,1 milion evra).

BELEX stabilan uprkos kolebanjima na svetskim berzama

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) bile su ubedljivo najprometnije sa realizacijom od 49 miliona dinara, uglavnom na ceni od 722 dinara. Kompanija je zakazala redovnu skupštinu akcionara i odredila 13. jun kao poslednji dan za kupovinu akcija sa pravom na učešće u podeli ovogodišnje dividende u visini od 39,97 dinara po akciji (dividendni prinos na poslednjoj ceni od 5,5 odsto).



Komercijalna banka (KMBN) ponovo se domogla nivoa od 2.800 dinara nakon što je Vlada Srbije u petak objavila javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju najmanje 50,1 odsto akcija ove banke. Država je obznanila da su strani akcionari rešili da iskoriste put opciju pa će do kraja tendera država postati vlasnik 83 odsto akcija što je i gornji prag vlasničkog udela koji će biti nuđen potencijalnim investitorima.

Alfa plam (ALFA) se spustio protekle sedmice 1,6 odsto na 31.500 dinara uz promet od 3,7 miliona dinara, a mediji su preneli navode da većinski vlasnik ove kompanije trgovinom između povezanih lica obara cenu akcije. Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je nastavio silazni trend, spustivši se 1,3 odsto na 775 dinara uz skromno trgovanje od 2,7 miliona dinara. Ipak, korigovano za isplaćenu vanrednu dividendu, ova akcija se i dalje nalazi znatno iznad nivoa od 2.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Energoprojekt holdinga (ENHL) blago su porasle na 720 dinara uz minoran promet. Uprava ove kompanije je sazvala skupštinu i predložila akcionarima da se suspenduje dividenda koja je ranijih godina iznosila 20 dinara po akciji. Energoprojektom već skoro dve godine upravlja rival Napred, a u prvoj godini vođenja firme dividendna politika nije menjana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex nedeljni izveštaj Beogradska berza akcije momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana