Tekst objavljen: 24.07.2023 13:45        


Prošla sedmica donela je oporavak prometa na Beogradskoj berzi, u prvom redu zahvaljujući većem trgovanju državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 0,6 odsto na 874,4 poena, dok je ukupan promet u trgovanju dostigao 1,9 milijardi dinara (16,3 miliona evra)

Belex u blagom plusu, državne obveznice podigle promet


Među akcijama iz indeksne korpe, ponovo je najprometnije bilo Dunav osiguranje (DNOS) koje je osvojilo psihološku granicu od 1.000 dinara. Akcije ove najveće domaće osiguravajuće kompanije skočile su skoro tri odsto na 997 dinara uz promet od 7,2 miliona dinara. Dunav je nedelju dana ranije stizao do mesečnog maksimuma od 1.050 dinara, ali se nije dugo zadržao na ovim nivoima. Ukupan nedeljni promet u trgovanju ovom akcijom iznosio je 7,2 miliona dinara.



Akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS) ponovo se trgovalo u uskom cenovnom rasponu uz blagi rast cene na 715 dinara. Promet u trgovanju ovom akcijom iznosio je svega 2,2 miliona dinara. NIS će u četvrtak objavili rezultate poslovanja za drugo tromesečje i prvih šest meseci, a očekuje se pad poslovanja u odnosu na prošlu godinu kada je kompanija radila u ambijentu izuzetno visokih cena sirove nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dobitnike među akcijama indeksne korpe predvodio je Impol Seval (IMPL) koji se ponovo domogao nivoa od 6.000 dinara uz neveliku investicionu aktivnost. Akcije ove valjonice aluminijuma skočile su 3,5 odsto, dok od početka godine beleže rast od 24 odsto. Gornjomilanovački Metalac (MTLC) skočio je 3,2 odsto i ponovo se domogao nivoa od 1.600 dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) prošle sedmice bio je na strani gubitnika, oslabivši dva odsto na 2.055 dinara uz promet od nepunih milion dinara. Uporedo, koncesionar VINCI objavio je da je na beogradskom aerodrom zabeležen rekordan promet u junu i prvih šest meseci. Aerodrom je tako u periodu januar-jun uslužio 3,29 miliona putnika, što predstavlja rast na godišnjem nivou od 53,4 odsto odnosno 25,8 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana