Tekst objavljen: 01.08.2022 15:55        


Nakon dva meseca vezanog rasta, domaće tržište akcija oslabilo je tokom jula, ali uz prilično slabu investicionu aktivnost

Belex u julu pao pola procenta, promet najslabiji u 2022.


Ukupan promet, kome su znatno doprinele državne obveznice, tokom meseca dostigao je tek 586,5 miliona dinara (pet miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio pola procenta na 835,7 poena. Ovo kretanje ponovo je bilo u oštrom kontrastu sa razvijenim svetskim berzama koje su tokom jula registrovale snažan rast vrednosti.



Najprometnija akcija bilo je Dunav osiguranje (DNOS) što je već tradicionalna slika domaćeg tržišta nakon što su proletos radnicima kompanije podeljene besplatne akcije. Dunav je zabeležio promet od 137 miliona dinara uz pad cene od 2,8 odsto na 1.300 dinara. Usled nekoliko velikih transakcija ALTA banka (JMBN) je registrovala promet od 27,5 miliona dinara, dok je Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila trgovanje vredno tek oko 19,4 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Među prometnijim papirima najveći skok od 5,8 odsto zabeležila je ALTA banka, prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) skočile su 4,9 odsto na 6.555 dinara, dok je Messer Tehnogas (TGAS) porastao 1,6 odsto na 15.200 dinara. Valjaonica aluminijuma Impol Seval (IMPL) predvodila je gubitnika padom od 4,4 odsto na 4.500 dinara, Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je oslabio 3,7 odsto na 1.445 dinara, dok je Dunav osiguranje izgubilo na vrednosti 2,8 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza belex pad belexa jul mesec vesti sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana